De huisstofmijt is een microscopisch kleine wezentje die in bijna elk huis voorkomen. Terwijl ze voor de meeste mensen onzichtbaar zijn en geen problemen veroorzaken, kunnen ze bij anderen een allergische reactie veroorzaken.
Wat is huisstofmijt
Der huisstofmijt behoort tot de familie van geleedpotigen en zijn verwant aan spinnen. Ze zijn slechts ongeveer 0,3 millimeter groot en dus onzichtbaar voor het blote oog. Deze kleine beestjes gedijen goed in warme, vochtige omgevingen. Ze leven van menselijke en dierlijke huidschilfers en gedijen in stof, textiel en matrassen. Ze zijn het hele jaar door actief. Naast voedsel hebben ze ook vocht nodig. Daarom groeien de mijten het beste in een warme, vochtige en donkere omgeving. Huisstofmijten houden niet van zonlicht. Hun uitwerpselen komen in de lucht terecht en hinderlijk zijn voor mensen die die lucht inademen. Ze slaan neer in de longen en leiden bij mensen met allergie tot aanvallen van astma en neusklachten.
Allergisch voor huisstofmijt
Veel mensen met astma zijn allergisch voor huisstofmijt. De huisstofmijt woont in elk huis, het maakt niet uit hoe vaak je het schoonmaakt. Als je er last van hebt krijg je eczeem, niesbuien, een verstopte neus, moeite met ademhalen, tranende ogen en heb je last van vermoeidheid. De beste manier om allergie te voorkomen is het vermijden van allergeen. Door je huis aan te passen kunnen je klachten wél verminderen.
Symptomen van huisstofmijtallergie
De symptomen van huisstofmijtallergie kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen het hele jaar door optreden. Veelvoorkomende symptomen zijn onder meer:
- Niezen en een loopneus: Het meest voorkomende symptoom is niezen, vaak gepaard met een verstopte of loopneus.
- Jeukende en tranende ogen: De ogen kunnen jeuken, rood worden en tranen.
- Hoesten en benauwdheid: Sommige mensen ervaren hoesten en kortademigheid, vergelijkbaar met symptomen van astma.
- Huiduitslag: Huisstofmijtallergie kan leiden tot jeukende huiduitslag, vooral bij contact met besmet beddengoed.
- Nachtelijk hoesten: Mensen met huisstofmijtallergie kunnen ’s nachts meer hoesten, omdat de allergenen zich in beddengoed ophopen.
- Astma-achtige symptomen: Bij sommige patiënten kan huisstofmijtallergie astma verergeren of zelfs nieuwe astmasymptomen veroorzaken.
De klachten kunnen het gehele jaar optreden. Wel is er vaak sprake van toename van de klachten in het najaar door een hogere vochtigheidsgraad.
Je huis aanpassen
Heb je last van huisstofmijtallergie? Dan is het verstandig je huis grondig aan te passen. Dit aanpassen van je huis wordt ook wel saneren genoemd. Je komt dan minder met prikkels in aanraking
- Je huis aanpassen betekent dat je tapijt, kleden en stofnesten zoveel mogelijk uit het huis weghaalt. Neem PVC, laminaat of vinyl in plaats van tapijt. Stofzuigen helpt om allergenen en stof te verwijderen, al is dat niet altijd gemakkelijk. Als de huisstofmijten in het tapijt nog leven, laten ze zich niet opzuigen. Ze houden zich namelijk vast aan het textiel, zelfs bij laagpolig tapijt. Leg ook geen kleden op de vloer.
- Vervang je stoffen bank en stoelen voor exemplaren van leer.
- Voor je beddengoed zijn speciale hoezen te koop die de ontlasting van de huisstofmijten tegenhouden. Was je beddengoed minimaal een keer per twee weken op zestig graden. Bij temperaturen beneden zestig graden sterft de huisstofmijt namelijk niet.
- Kan je beddengoed niet zo heet gewassen worden? Dan kun je het ook een week in de vriezer stoppen. De huismijt kan namelijk ook niet tegen temperaturen van beneden de -20 graden.
- Een andere belangrijke maatregel tegen huismijt is ventileren. Zet 24 uur per dag de ventilatieroosters open, of een raam op een kier. Zet in de winter het raam half open.
- Luchtreinigers en filters: Overweeg het gebruik van luchtreinigers en -filters die allergenen uit de lucht kunnen verwijderen.
Medicijnen tegen huisstofmijt
- Medicatie: Antihistaminica en corticosteroïden kunnen worden voorgeschreven om symptomen te verlichten.
- Immunotherapie: In sommige gevallen kan allergie-immunotherapie (allergieprikken) worden aanbevolen om de gevoeligheid voor huisstofmijten te verminderen.
Hoe vaak bed verschonen?
Huisstofmijt komt veel voor in matrassen en beddengoed. Het beestje eet namelijk huidschilfers van mensen, maar ook van dieren. Zorg er dus voor dat je bed schoon en droog is. Maak daarom je bed niet direct op na het opstaan, maar houd het dekbed overdag opengeslagen. Je dekbed, dekens en kussens moet je dan ook zeker 1 keer per twee weken wassen. Laat je was buiten drogen als het kan. Zo voorkom je dat je huis vochtig wordt, want daar is de huisstofmijt juist gek op. En als je je bed toch aan het verschonen bent, zet dan de stofzuiger ook eens op je matras.
Hier lees je alles over bedwantsen
Huis ventileren
In bijna ieder huis komt huisstofmijt voor. Helemaal uit je huis bannen, lukt je bijna niet. Verminderen kan natuurlijk wel. Dat lukt je door je huis zo stofvrij mogelijk te maken maar ook door goede ventilatie. Ga iedere week met een vochtige doel over je kasten, vensterbanken en andere oppervlakten waar stof op kan komen. Gebruik ook regelmatig de stofzuiger. Daarnaast zul je moeten ventileren. Dat doe je door de ramen zo vaak mogelijk open te zetten. Ventilatieroosters in huis moet je gewoon altijd open hebben. Vooral in de slaapkamer en badkamer is het verstandig om geregeld een raam open te zetten. Is het koud en vochtig in huis? Zet dan even de verwarming aan.
Anti-allergeenproducten
Er zijn verschillende producten te koop die kunnen helpen om huisstofmijt te verminderen. Zo kun je allergeendichte matrassen en dekbedhoezen krijgen, maar ook speciale stofzuigers en luchtfilters. De werking is niet wetenschappelijk bewezen. Je zult dus zelf moeten testen of het werkt of niet.