Artsen beginnen TikTokaccount tegen video’s over vapen

Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over jongeren die vapen op het sociale medium. Met video’s waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

“Het laten zien van vapes, inspireert anderen om ook te vapen”, stelt ic-arts Diederik Gommers in een TikTokvideo. Het leidt tot verslaving en ziekte, vervolgen andere artsen. “We slaan alarm als artsen om te voorkomen dat we jullie later in ons spreekuur zien.”

E-sigaretten met smaakte

Vapen ‘met een smaakje’ wordt in ons land al aan banden gelegd. Producenten van e-sigaretten met een smaakje krijgen tot 1 juli 2023 de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Sinds 1 januari van dit jaar mogen zij geen nieuwe smaken anders dan tabak op de markt brengen, maar ze mogen wel tot 1 oktober 2023 hun voorraad verkopen.

vapen

TikTok

Via het TikTokaccount willen de artsen in gesprek met een aantal Nederlandse tiktokkers. Op hun account zijn zij soms ook vapend te zien. “Daardoor normaliseren de influencers het vapen. Ze maken het onderdeel van een bepaalde lifestyle”, zegt longarts Wanda de Kanter, voorzitter van actiegroep Rookpreventie Jeugd.

De artsen willen dat de TikTokgebruikers filmpjes met hun vapes dus weer verwijderen. “En als dat lukt, zijn we snel weer van TikTok af. Dat beloven we.”

#Artsenslaanalarm is een samenwerkingsverband van artsen die zich inzetten voor een rookvrije samenleving. Zij proberen aandacht te vragen door indringende, maar tegelijkertijd ook ludieke acties. De campagne wordt ondersteund door artsenfederatie KNMG, waarmee de boodschap door alle artsen in ons land gedragen wordt. Op deze website vind je meer info.

Geef een reactie