Artsen waarschuwen. Bruisballen zijn slecht voor je vagina

bruisballen

Ze ruiken lekker en leveren een explosie aan kleuren en glitters op als je ze in bad gooit, maar bruisballen zijn minder onschuldig dan je misschien zou denken. Artsen waarschuwen dat ze slecht kunnen zijn voor je vagina.

Bruisballen

Volgens doktoren zouden de bruisballen de zuurgraad van de vagina kunnen verstoren. Om ze zo mooi mogelijk te maken en lekker te laten ruiken, wordt er namelijk een hoop parfum in de bruisballen verwerkt.

,,Het is beter om geparfumeerde zeepjes, gels en ontsmettingsmiddelen te vermijden, omdat deze de gezonde balans van bacteriën en pH-waarden in de vagina verstoren’’, zegt dokter Vanessa Mackay, woordvoerder van het Royal College van Verloskundigen en Gynaecologen. Bovendien zouden de bruisballen schimmelinfecties kunnen veroorzaken.

bruisballen

Ongeparfumeerde zeep of toch bruisballen?

Mackay adviseert vrouwen om ongeparfumeerde zeep te gebruiken. ,,Was daarmee elke dag voorzichtig om de vagina heen, nooit erin.’’ Als je dan toch besluit om een bruisbal te gebruiken, is het verstandig om een exemplaar zonder glitters te kiezen en niet te lang in bad te blijven zitten. Dit geldt overigens ook voor douchen of wassen. Gebruik nooit zeep bij je vagina. Je vagina is namelijk één van de meest kwetsbare delen van je lichaam. Als de pH van de vagina stijgt kunnen schadelijke bacteriën de overhand krijgen en kunnen er vervelende vaginale klachten zoals jeuk, een nare (vis)geur en overmatige afscheiding ontstaan.

Tips om je vaginale hygiëne te verbeteren

Oppassen met wassen

‘Sommige vrouwen geloven dat hoe vaker ze zich wassen, hoe schoner ze zijn. Integendeel: té veel wassen doodt behalve schimmels en slechte organismen ook goede vaginale bacteriën. Neem maximaal één of twee keer per week een vaginale douche. Sommige producten voor intieme hygiëne maken de vagina té zuur. Gebruik nooit badschuim of badolie: het verstoort het microbiologisch vaginale evenwicht. Droog je vagina ook goed af. Schimmels zijn dol op een vochtige omgeving.

Let op je kleding

Vermijd strakke kleding rond het onderlichaam. Draag liever geen synthetisch ondergoed. Katoenen ondergoed neemt het vocht beter op. Was je slipjes ook altijd op 60 of 90 graden, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Vegen

Als je naar de wc bent geweest, veeg dan met het toiletpapier van voor naar achter om de overdracht van darmbacteriën naar de vagina en blaas te vermijden.

Parfum

Gebruik zachte zeep en niet-geparfumeerd toiletpapier, inlegkruisjes, maandverband en tampons. Verwissel zeker elke 4 à 6 uur je tampon.

Geef een reactie