Blauwe bessen werden reeds eeuwen geleden gewaardeerd vanwege hun grote voedingswaarde. Daarna raakten ze lange tijd in de vergeethoek. Als gevolg van de groeiende belangstelling voor alles wat met gezonde voeding te maken heeft werden ze herontdekt.
En nu worden blauwe bessen wereldwijd geteeld zodat ze een jaar lang verkrijgbaar zijn. Maar zijn deze bessen ook gezond?
Hoe eet je ze?
Blauwe bessen zijn mildzoet. Je kunt ze zo eten, maar zijn ook heerlijk te gebruiken in gerechten. Zo zijn ze erg lekker door de yoghurt of in een cakeje. Maar je kunt er ook prima jam van maken. Of een lekkere smoothie.
Waar komen blauwe bessen vandaan?
Blauwe bessen zijn bijna het hele jaar te koop in de winkel. In het voorjaar komen ze uit Marokko en Spanje. Daarna uit Nederland, Polen, Afrika en Zuid-Amerika. Maar natuurlijk kun je ook zelf een struik in je tuin zetten. Je moet daar alleen wel wat ruimte voor hebben. De struik waar ze aan groeien kan wel twee meter hoog worden. Eerst komen er trossen witte bloemen aan. Als die zijn bestoven door hommels en bijen ontstaan er groene besjes die langzaamaan blauwpaars worden. Ze worden met de hand geoogst. De plukker moet goed opletten dat hij alleen de rijpe bessen plukt.
Vitamines en mineralen
Blauwe bessen zijn een belangrijke bron van:
- Vitaminen: naast een hoge dosis vitamine B11 en vitamine C vinden we in blauwe bessen ook vitamine A, B1, B2 en B6
- Mineralen: de bessen zijn vooral een belangrijke leverancier van kalium en fosfor. Daarnaast bevatten ze ook natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink
- Ze zijn erg gezond en zitten bomvol vitamine K. Deze vitamine is erg goed voor je botten.
- Sterke antioxidanten
- Eiwitten
- Voedingsvezels
Blauwe bessen zijn daar bovenop ook vet- en cholesterolvrij.
Voordelen van blauwe bessen
Blauwe bessen blijken zo gezond voor je hart en vaten, dat het eten ervan vervolgens onderzoek kan worden ingezet als effectieve en veilige aanvullende optie om hart- en vaatziekten beter te voorkomen en te beheersen.
- Brengt een verstoort cholesterolgehalte weer in evenwicht
- Verlaagt hoge bloeddruk
- Verlaagt je bloedsuikerspiegel en verbeteren je insulinegevoeligheid waardoor je meer vet verbrandt
- Verlaagt de kans op aderverkalking en op hart- en vaatziekten
- Versterkt je hersenfunctie en verbetert je geheugen en je concentratievermogen
- Beschermen je tegen veel voorkomende soorten kanker en vertragen de ontwikkeling van tumoren
- Vertragen je natuurlijk verouderingsproces en zorgen zo voor een strakke en stralende huid zonder rimpels of kraaienpootjes
- Ze bevatten weinig calorieën en veel vezels
- Verbeteren de darmflora en helpen bij de spijsvertering
Blauwe bessen zijn dus echt een medicijn voor diabetici. Je kunt niet snel genoeg beginnen met het eten van deze bessen. Vers of uit de vriezer, rauw of verwarmd maakt voor de gezondsheidsvoordelen niets uit.
Hoe bewaar je blauwe bessen?
De bessen zijn erg zacht. Je moet ze dus voorzichtig behandelen. De bessen worden bij de tuinder met de hand geplukt. Aan ieder trosje zitten 8 tot 14 bessen. Na het plukken gaan ze meteen de koeling in. Dat moet jij ook doen als je ze hebt gekocht. Dan kun je er twee tot drie dagen van genieten. Je kunt ze ook invriezen. Stop je ze in een afgesloten plastic bakje, dan kun je ze zeker drie maanden in de vriezer bewaren.
Voedingswaarde per 100 gram
Bessen zijn erg gezond. Een portie van 200 gram telt als 2 stuks fruit.
- Energie: 219 KJ, 52 kcal
- Eiwit: 0,7 gram
- Vet: 0 gram
- IJzer: o,3 mg
- Koolhydraten: 11 gram
- Natrium: 1 mg
- Vezels: 2,4 g
- Calcium: 5 mg
- Vitamine C: 10 mg
- Vitamine K: 19.3 ug (1000 μg (microgram) = 1 mg milligram )
Aften
Ze helpen als je regelmatig plekjes in je mond hebt zoals aften. De bessen bevatten namelijk antioxidanten.