Blauwtong. Kunnen mensen dit virus ook krijgen

blauwtong

Blauwtong treft ook schapen en koeien in Nederland hard, en er is maar weinig tegen te doen. Het blauwtongvirus verspreidt zich inmiddels snel . Maar is dit virus ook gevaarlijk voor mensen?

Wat is blauwtong?

Blauwtong (BT) is een niet-besmettelijke virusziekte bij schapen en andere herkauwers zoals runderen en geiten. De belangrijkste besmettingsroute is de beet van vliegjes (knutten) die besmet zijn met het blauwtongvirus (BTV). Zieke dieren kunnen elkaar niet direct besmetten en de ziekte is niet overdraagbaar naar de mens. Het virus is dus overdraagbaar van schaap op schaap en ook niet van schaap op mens.

Een dier moet dus daadwerkelijk gestoken worden om besmet te raken. En dat gebeurt veelvuldig. Tegen het virus valt bitter weinig te doen. Negentig procent van de besmette schapen komt te overlijden. Het is voor het eerst sinds 2009 dat de ziekte, die geen gevaar voor mensen vormt, weer in Nederland de kop opsteekt.

Wie kunnen blauwtong krijgen

 Het virus komt onder meer voor bij:

  • schapen, geiten en runderen
  • kameelachtigen, zoals kamelen, dromedarissen, lama’s en alpaca’s
  • hertachtigen, zoals herten, elanden en rendieren
  • muskusherten
  • dwergherten
  • giraffen en okapi’s

De symptomen bij dieren

Alleen bij dieren die ernstig ziek zijn, wordt de tong blauw gekleurd. Andere symptomen van blauwtong zijn onder andere:

  1. Hoge koorts.
  2. Overmatige speekselproductie en kwijlen.
  3. Zwelling van de kop, inclusief de tong en lippen.
  4. Pijn en ontsteking in de kroonrand van de hoeven.
  5. Verminderde eetlust.
  6. Langer liggen dan normaal.
  7. Kreupelheid tijdens het lopen.
  8. Staand met een gebogen rug om de pijn in de poten te verlichten.

Deze symptomen kunnen leiden tot overlijden van de dieren. Met name schapen ervaren aanzienlijke hinder van deze ziekte. Infecties bij andere dieren, zoals runderen en geiten, manifesteren zich vaak met minder ernstige symptomen. Het is echter belangrijk op te merken dat besmette runderen vaak een aanzienlijke hoeveelheid virus in hun bloed hebben en het virus ook langer in hun bloedsomloop aanwezig blijft, waardoor er een groter risico bestaat dat runderen het virus verspreiden.

Hier komt blauwtong voor

Hier vind je het aantal blauwtongbesmettingen per woonplaats.

Geef een reactie