Bore-out. Ziek worden van verveling

bore-out

Een bore-out is het tegenovergestelde van een burn-out. Het verwijst naar een situatie waarin een persoon zich verveelt en gedemotiveerd voelt op het werk als gevolg van een gebrek aan uitdagende taken of interessante activiteiten. In wezen ontstaat een bore-out wanneer iemand zich onderbenut en onvoldoende gestimuleerd voelt in zijn of haar werk.

Wat is een bore-out?

Bij een bore-out ben je mentaal en lichamelijk uitgeput doordat je te weinig prikkels krijgt, te weinig afleiding in je leven ervaart en te weinig activiteiten hebt die je voldoening of plezier geven. En dus ook te weinig energie.

Hoe herken je een bore-out?

  1. Verveling: Het gevoel van verveling is een belangrijk symptoom van een bore-out. Werknemers ervaren een gebrek aan interessante taken of uitdagingen in hun dagelijkse werkzaamheden.
  2. Demotivatie: Personen met een bore-out kunnen zich gedemotiveerd voelen omdat ze het gevoel hebben dat hun vaardigheden niet volledig worden benut, waardoor ze weinig voldoening uit hun werk halen.
  3. Lage energie: In tegenstelling tot een burn-out, waarbij vermoeidheid vaak gepaard gaat met overwerk, kan een bore-out leiden tot een gebrek aan energie als gevolg van een gebrek aan stimulerende activiteiten.
  4. Fysieke symptomen: Hoewel minder uitgesproken dan bij een burn-out, kunnen fysieke symptomen zoals stress, slaapproblemen en hoofdpijn ook voorkomen bij mensen die een bore-out ervaren.

Verschil bore-out en burn-out

Een bore-out en een burn-out hebben overeenkomsten. Beide keren voel je je lusteloos, kun je nergens energie voor opbrengen. Niet voor je werk, maar privé ook niet. Zelfs als je gevraagd wordt om iets leuks te doen, moet je negatief beantwoorden, want ook daar heb je geen zin in. Zelfs je huis opruimen, boodschappen doen of even douchen vreet energie. En dan hebben we het nog niet eens over je werk gehad, want ook dat lukt niet meer. Toch zijn er verschillen. Bij een burn-out kun je de hoeveelheid stress en werk niet meer aan. Bij een bore-out is het gebrek aan uitdaging juist het probleem.

bore-out

De consequenties van een bore-out

Je zou misschien niet denken dat een bore-out ernstige gevolgen kan hebben. Het idee van te weinig te doen hebben op het werk lijkt niet zo ernstig, toch? Desondanks leidt dit bij velen tot stress, frustratie en ontevredenheid.

Doordat je niet wordt uitgedaagd, bestaat de mogelijkheid dat je aan je eigen capaciteiten gaat twijfelen. De vraag wat je nog wel en niet kunt dringt zich op, aangezien je al geruime tijd niet meer op je eigen niveau werkt en prestaties levert. Het zelfvertrouwen krijgt een deuk, wat de bestaande problemen verder kan verergeren. Het wordt steeds lastiger om iets aan je situatie te veranderen.

Zowel de mentale als fysieke gevolgen zijn vergelijkbaar met die van een burn-out. Fysieke klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn kunnen zich voordoen, evenals mentale klachten zoals lusteloosheid, depressie en slaapproblemen.

Hoe herstel je van een bore-out?

Het kan lastig zijn om openlijk over de symptomen van een bore-out te praten; mogelijk voel je je er zelfs voor beschaamd. Desondanks is het cruciaal om deze klachten serieus te nemen, te erkennen en te bespreken. Dus, hoe herstel je van een bore-out? Er zijn verschillende manieren waarop je zelf je situatie kunt verbeteren en herstellen:

  1. Neem een proactieve benadering van je werk. Het actief betrokken zijn bij zinvolle taken kan je gevoel van eigenwaarde vergroten.
  2. Breng meer structuur aan in je taken. Stel deadlines en zorg ervoor dat je daadwerkelijk aan het werk bent wanneer dat nodig is.
  3. Houd een duidelijk onderscheid tussen je privéleven en werk.

Daarnaast is het waardevol om te overdenken wat voor jou belangrijk is in je werk. Wat zijn je waarden? Hoe kun je die in je werk tot uiting brengen? Wat wil je uiteindelijk bereiken? Hoeveel tijd wil en kun je aan je werk besteden? Dit zijn essentiële vragen om de juiste balans tussen werk en privé te vinden.

Het kan ook nuttig zijn om deze kwesties met je leidinggevende te bespreken. Door middel van een open gesprek en een proactieve houding kun je veel bereiken. Je leidinggevende heeft er ook baat bij dat je je snel beter voelt. Als je echter tot de conclusie komt dat je huidige baan niet goed bij je past, is het wellicht tijd om op zoek te gaan naar een functie die beter aansluit bij je behoeften.

€24,50
Op voorraad
Bol.com

Geef een reactie