Borstkanker komt veel minder vaak voor bij mannen dan bij vrouwen, maar het kan wel voorkomen. Hoewel het zeldzaam is, kan ook een man borstkanker ontwikkelen. En zelfs als mannen een knobbeltje in de borst of een andere afwijking ontdekken, denken ze niet aan kanker.
Hoeveel mannen krijgen borstkanker
In Nederland worden jaarlijks bijna 15.000 vrouwen en ongeveer 150 mannen getroffen door deze ziekte. Het komt vooral voor bij mannen van 60 jaar en ouder en erfelijke aanleg speelt vaak een rol bij de ontwikkeling ervan.
Hoe ontdek je borstkanker
Mannen kunnen de ziekte op elke leeftijd krijgen. Toch ligt de gemiddelde leeftijd op 68 jaar. Bij vrouwen ligt dat overigens op 61 jaar. Een uitdaging bij borstkanker bij mannen is dat het vaak pas laat wordt ontdekt in vergelijking met vrouwen. Dit komt onder andere omdat er geen bevolkingsonderzoek is voor mannen, zoals vrouwen. Klachten die kunnen wijzen op borstkanker worden doorgaans niet direct in verband gebracht met mannen en borstkanker. Hierdoor kan de tumor al in een vergevorderd stadium zijn op het moment van ontdekking. En ook zijn er vaker uitzaaiingen. De prognose is dan ook vaak slechter dan bij vrouwen.
Symptomen borstkanker man
Hoewel er veel overeenkomsten zijn tussen mannen en vrouwen met betrekking tot borstkanker, is de behandeling voor mannen gebaseerd op die voor vrouwen.
Borstkanker bij mannen wordt vaak gekenmerkt door een zwelling achter of in de buurt van de tepelhof, soms vergezeld van een ingetrokken tepel of bloedverlies uit de tepel. Een knobbeltje doet meestal geen pijn en kan op alle plaatsen in het borst ontstaan, maar meestal zit het dus bij de tepel. Maar er zijn meer symptomen. Deukjes- of putjes in de huid bijvoorbeeld, of een wondje dat maar niet geneest. Maar let ook op verandering van de tepel zoals intrekking, zwelling, roodheid en een plekje dat op eczeem lijkt of als er een vreemde afscheiding uit de tepel komt. Maar ook kan een borst warm aanvoelen of rood zijn!
Het is belangrijk op te merken dat niet alle zwellingen in de borst kwaadaardig zijn. Gynaecomastie is een aandoening waarbij het borstweefsel bij mannen opzwelt. Dit kan tijdelijk voorkomen tijdens de puberteit en kan ook een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.
Soorten borstkanker man
Borstkanker bij mannen komt meestal voor in de (melk)gangen van de borst en wordt geclassificeerd als een invasief carcinoom NST, wat staat voor Niet-Specifiek-Type. Invasief lobulair carcinoom, dat ontstaat in de melkklieren, is zeldzaam bij mannen. Naast deze vormen kunnen ook andere types van borstkanker voorkomen.
Oorzaken van borstkanker man
Mannen borstkanker wijkt op bepaalde punten af van borstkanker bij vrouwen. Zo is er bij mannen vaker sprake van erfelijke aanleg. Zo’n 10 procent heeft de ziekte gekregen door een erfelijke afwijking. Bij vrouwen is dat voor ongeveer 5 procent het geval. Er is dan meestal sprake van een afwijking in het BRCA1 – of BRCA2-gen. Dit gen erf je van een van je ouders. Heel soms wordt erfelijke aanleg voor borstkanker veroorzaakt door andere genen zoals CHEK2.
Ook lijkt soms een verstoring mee te spelen in het evenwicht tussen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen) en de mannelijke hormonen (androgenen). Zo’n verstoring kan het gevolg zijn van bijvoorbeeld levercirrose of overgewicht. Mannen met het Syndroom van Klinefelter (geslachtsgebonden chromosoomafwijking) hebben een iets verhoogd risico om borstkanker te krijgen, maar die kans is nog steeds klein. Heb je symptomen en vertrouw je het niet, ga dan naar je huisarts.
De behandeling
De behandeling van borstkanker bij mannen is vergelijkbaar met die bij vrouwen. Vanwege de kleinere omvang van de mannenborst komt een borstsparende operatie meestal niet vaak voor. Daarom wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen een borstamputatie bij mannen uitgevoerd. Wat betreft de behandeling van de lymfeklieren in de oksel, zijn de procedures hetzelfde voor zowel mannen als vrouwen. De gebruikte operatietechnieken zijn identiek voor zowel mannen als vrouwen.
Ook de aanvullende behandelingen zijn vergelijkbaar met die bij vrouwen. Na de operatie wordt het tumorweefsel onderzocht. Zodra de kenmerken van de tumor bekend zijn, wordt een aanvullende behandeling aanbevolen indien nodig. Dit kan bestaan uit chemotherapie, radiotherapie (bestraling), hormonale therapie of een combinatie van deze behandelingen. Maar ook immunotherapie is een eventuele optie.