Door gewichtsverlies, zwangerschappen, veroudering van de huid of operaties kan de buikwand zo verslappen dat een hangbuik ontstaat. Als je overgewicht hebt, kom je mogelijk niet in aanmerking voor een buikwandcorrectie. Overgewicht vergroot namelijk het risico op complicaties zoals infecties en nabloedingen. Het corrigeren van huidoverschot kan worden overwogen nadat je bent afgevallen.
Wat is een buikwandcorrectie
Een buikwandcorrectie, ook bekend als abdominoplastiek of buikwandplastiek, is een chirurgische ingreep waarbij overtollige huid en vetweefsel van de buik worden verwijderd en de buikspieren worden verstevigd. Deze procedure wordt vaak uitgevoerd om de contouren van de buik te verbeteren en een strakkere, meer gestroomlijnde buik te creëren. Soms moet daarbij ook de navel worden verplaatst en/of is het nodig de buikspieren te verstevigen.
Voor wie is een buikwandcorrectie geschikt?
Een buikwandcorrectie kan worden overwogen voor mensen die last hebben van een verslapte buikwand als gevolg van factoren zoals gewichtsverlies, zwangerschap, veroudering van de huid of eerdere chirurgische ingrepen. Het is echter belangrijk op te merken dat een buikwandcorrectie een invasieve ingreep is met risico’s en een herstelperiode vereist, dus het is belangrijk om alle opties te bespreken en een grondig medisch onderzoek te ondergaan voordat u besluit deze procedure te ondergaan.
Soorten operaties
Er zijn verschillende soorten buikwandcorrecties die kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en de mate van correctie die nodig is. Enkele veelvoorkomende soorten buikwandcorrecties zijn:
- Volledige buikwandcorrectie (klassieke abdominoplastiek): Deze procedure richt zich op het corrigeren van overtollige huid en vetweefsel in de gehele buikregio. De chirurg maakt een lange incisie van heup tot heup, verwijdert overtollig huid- en vetweefsel en verstevigt indien nodig de buikspieren. De navel wordt soms verplaatst naar een natuurlijk ogende positie.
- Mini-buikwandcorrectie: Deze procedure is geschikt voor patiënten met overtollige huid en vetweefsel onder de navel. De incisie is kleiner dan bij een volledige buikwandcorrectie en wordt meestal beperkt tot het gebied onder de navel. Het herstelproces is over het algemeen sneller dan bij een volledige buikwandcorrectie.
- Endoscopische buikwandcorrectie: Deze techniek maakt gebruik van een endoscoop (een dunne buis met een camera aan het uiteinde) om de ingreep uit te voeren via kleinere incisies. Dit resulteert in minder zichtbare littekens en kan een sneller herstel mogelijk maken, maar is niet altijd geschikt voor elke patiënt, afhankelijk van de mate van correctie die nodig is.
- Buikwandcorrectie na gewichtsverlies: Deze procedure richt zich specifiek op patiënten die significant gewicht hebben verloren en last hebben van overtollige huid en slappe spieren rond de buik. Het kan nodig zijn om een combinatie van technieken te gebruiken, waaronder huidreductie, liposuctie en spierversteviging, om een bevredigend resultaat te bereiken.
De voorbereiding
Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet je voor de operatie op een paar dingen letten:
- Overgewicht: de kans op complicaties is groter als je overgewicht heeft. Het resultaat van de buikwandcorrectie is beter als je gewicht binnen proporties is. Als je voor de operatie gaat afvallen, adviseren wij je begeleiding hiervoor te zoeken.
- Niet roken: 4 weken voor en 4 weken na de operatie mag je niet roken. Roken vergroot de kans op complicaties.
- Niet scheren: je mag 5 dagen voor de ingreep de omgeving rond je buik niet scheren. Zo loop je minder kans op een infectie.
De operatie
De behandeling begint met het plastisch chirurgisch team dat het operatiepatroon op je buik aftekent vlak voor de ingreep. De operatie zelf wordt uitgevoerd onder algehele narcose of met een ruggenprik en duurt ongeveer anderhalf uur. Om eventuele problemen met urineren na de operatie te voorkomen, kan er aan het begin van de ingreep soms een katheter in de blaas worden ingebracht. Als preventieve maatregel krijg je antibiotica en tranexaminezuur toegediend om pijn en bloedverlies te verminderen.
Tijdens de operatie wordt de huid van de buikwand volledig losgemaakt van de onderliggende spieren, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. Soms wordt dit voorafgegaan door liposuctie om de weefsels verder te verfijnen. De navel wordt rondom losgemaakt maar blijft op zijn plaats zitten. Om de navel op zijn oorspronkelijke positie te behouden, wordt er een nieuwe opening in de buikhuid gemaakt waar de navel wordt ingebracht en vastgezet. Als de onderliggende spieren zijn uitgerekt door zwangerschap en/of overgewicht, worden deze weer naar elkaar toe gebracht en gehecht. Vervolgens wordt het overtollige huidweefsel samen met het onderhuidse vetweefsel verwijderd. De littekens zullen zich onderaan de buik en rondom de navel bevinden.
Kunnen er complicaties zijn?
Een tweede ingreep kan nodig zijn als gevolg van een infectie of nabloeding. Bij ongeveer 5% van de patiënten kan er een ophoping van wondvocht ontstaan, maar dit kan eenvoudig worden weggezogen met een naaldje. Soms kan de wond niet goed genezen of kan het gebied onder de navel tijdelijk of permanent gevoelloos worden, wat over het algemeen weinig klachten veroorzaakt. Er bestaat een risico op complicaties zoals een trombosebeen, longembolie of longontsteking. Om dit te voorkomen, krijg je tijdens je verblijf in het ziekenhuis injecties met een bloedverdunnend medicijn.
Hoelang duurt de operatie
Is het een grote ingreep dan duurt de operatie vaak een uur of twee. Daarna moet je in de kliniek of in het ziekenhuis blijven slapen. Na de operatie zul je in een licht gebogen positie op bed liggen, in een soort ‘knik-stand’. Soms kan het nodig zijn dat je tijdelijk een blaaskatheter krijgt. In de eerste dagen na de operatie is het nodig om gebogen te lopen. Je krijgt pijnmedicatie op basis van je behoeften. Gedurende de eerste 4 tot 6 weken na de operatie dien je geen zware objecten te tillen. Het is belangrijk dat je continu drukkleding draagt gedurende deze periode, tot 6 weken na de operatie. Je behandelend arts zal aangeven wanneer je weer mag autorijden. De gebruikte hechtingen zijn vrijwel altijd oplosbaar. Nadat de pleisters (en eventuele hechtingen) verwijderd zijn, is het verstandig de littekens twee maal daags met littekencrème in te smeren.
Is het een pijnlijke ingreep?
Een buikwandcorrectie kan gepaard gaan met ongemak en pijn tijdens de herstelperiode. Omdat het een invasieve chirurgische ingreep is waarbij weefsel wordt verwijderd en spieren worden aangespannen, is het normaal dat je na de operatie wat ongemak ervaart. De intensiteit van de pijn kan variëren van persoon tot persoon en hangt ook af van factoren zoals individuele pijntolerantie, de omvang van de ingreep en de gebruikte chirurgische technieken.
Pijnstillers
Om de pijn te beheersen, zal je chirurg waarschijnlijk pijnstillers voorschrijven. Het is belangrijk om deze medicijnen zoals voorgeschreven in te nemen en eventuele vragen of zorgen over pijnmanagement te bespreken met je zorgteam. Na verloop van tijd zal de pijn geleidelijk afnemen naarmate je lichaam geneest, maar het is essentieel om de juiste rust te nemen en de instructies van je chirurg op te volgen om het herstelproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Krijg je de perfecte buik?
Het is belangrijk dat je een realistische verwachting hebt van de buikwandcorrectie. De correctie kan je buik platter maken, maar niet perfect van vorm. Littekens zullen altijd zichtbaar blijven. Huidafwijkingen veroorzaakt door zwangerschap, snelle gewichtsveranderingen, striae of littekens van eerdere ingrepen zullen alleen verdwijnen als ze zich onder de navel bevinden.
Hoe duur is een buikwandcorrectie
De kosten voor een buikwandcorrectie variëren doorgaans tussen de € 3.000,- en € 7.500,-, afhankelijk van factoren zoals de noodzaak voor een klinische opname en de complexiteit van de behandeling.
De meeste buikwandcorrecties die in Nederland worden uitgevoerd, worden niet gedekt door de basisverzekering. Deze behandelingen zijn meestal gericht op cosmetische verbetering en worden niet beschouwd als medisch noodzakelijk. Als je een vergoeding wilt ontvangen voor deze buikwandcorrecties, kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Vaak moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor vergoeding:
- De huidplooi moet minimaal 6 centimeter zijn.
- Je BMI moet het afgelopen jaar stabiel zijn geweest en minder dan 30 zijn.
- De vergoeding bestaat doorgaans uit een vastgesteld maximumbedrag. Eventuele kosten boven dit bedrag zijn voor eigen rekening. Het is belangrijk om altijd toestemming te vragen aan je zorgverzekeraar voordat je de operatie ondergaat, om er zeker van te zijn dat deze gedekt wordt.
Kijk naar je verzekering
Wanneer je van plan bent om een buikwandcorrectie te ondergaan zonder medische noodzaak is het daarom verstandig om goed naar je aanvullende zorgverzekering te kijken. De vergoeding die je vanuit het aanvullende pakket krijgt kan bij de ene zorgverzekeraar een paar honderd euro zijn, terwijl het bij een andere zorgverzekeraar een paar duizend euro is. Naast het maximale vergoedingsbedrag dien je ook goed te kijken naar de premie die je maandelijks voor het pakket moet betalen, ook deze premies kunnen sterk verschillen.