Cadeautjes geven maakt gelukkiger dan cadeautjes krijgen

cadeautjes geven

Met de feestdagen breekt ook de periode van cadeau-uitwisseling aan. En hoewel je misschien enthousiast bent over het uitpakken ervan, ligt het echte geluk volgens Alain Van Hiel, sociaal psycholoog aan de Universiteit Gent niet in wat je ontvangt. De professor maakt duidelijk dat cadeautjes geven ons gelukkiger maakt dan het ontvangen ervan. Dus wanneer je iemand een cadeau geeft, geef je eigenlijk ook jezelf een beetje een cadeau.

Waarom cadeautjes geven ons gelukkig maakt

Professor Alain Van Hiel legt uit: ,,Het geven van cadeautjes kan ons een gevoel van voldoening schenken en ons gelukkiger maken. Als je bijvoorbeeld een concertkaartje voor jezelf koopt, zal dat minder bevrediging opleveren dan wanneer je er ook een voor iemand anders koopt. Je zult er nog meer van genieten.”

cadeautjes geven

Dit fenomeen kan om verschillende redenen voorkomen. ,,Enerzijds willen we de relaties met de mensen voor wie we cadeaus kopen, koesteren. Anderzijds speelt ‘reciprociteit’ een rol. Dit is het mechanisme waarbij je verwacht dat je iets soortgelijks terugkrijgt als wat je hebt gegeven,” legt professor Van Hiel uit. “Dit hoeft niet per se een cadeau te zijn, maar eerder de intentie erachter.”

Geluksbonuspunten

Bovendien krijg je extra geluksbonuspunten als je weet dat het cadeau dat je geeft, de ontvanger oprecht gelukkig zal maken. “Als je partner bijvoorbeeld al drie maanden geleden aangaf graag een bepaald boek te willen, en jij overweegt om dat boek te kopen, geeft dat een extra gevoel van voldoening.”

Kortom, als je op zoek bent naar vrolijke feestdagen, kan het geven van cadeautjes aan je familie of vrienden al veel vreugde brengen.

Geef een reactie