De sauna is gezond. Finnen vergaderen zelfs in de sauna

Wie Finland zegt, zegt sauna. Veel oudere Finnen zijn in het zweethuisje geboren, terwijl hun kleinkinderen er graag met hun vrienden afspreken om te chillen. Maar er wordt ook flink vergaderd.

Sauna

Volgens de Finnish Sauna Society, een organisatie die zich inzet voor het behoud van de zweetbadcultuur, telt het land 1,6 miljoen sauna’s, wat neerkomt op één sauna per huishouden. Andere bronnen melden dat Finland er wel over twee tot drie miljoen beschikt. Dat de schattingen zo uiteenlopen, komt door de grote diversiteit aan. Je vindt ze niet alleen in huizen, maar ook in hotels, zwembaden en bedrijven. Zelfs het Finse parlement heeft een eigen exemplaar. Verder zijn er sauna’s op boten, in campers en op aanhangwagens.

Hoe vaak ga jij naar de sauna?

Gemiddeld zit elke Fin één keer per week in de sauna, alleen of met z’n naasten, vrienden, buren of collega’s. Of je er nu komt om te zweten of te transpireren, klassenverschillen vallen vanzelf weg. Ook in de Finse politiek en zakenwereld is de sauna populair. Het is dé plek om te netwerken, lastige politieke beslissingen te nemen of transacties te sluiten. De gedachte is dat je nader tot elkaar komt – er valt nu eenmaal niets te verbergen. Tijdens de Koude Oorlog was de Finse president Kekkonen een meester in het bedrijven van dergelijke ‘saunadiplomatie’. In 1960 zat Kekkonen met de Russische president Chroesjtsjov een keer tot vijf uur ’s ochtends in de sauna. Met succes, want kort daarna verklaarden de Russen dat ze de intentie van Finland om samen te werken met het Westen steunden. Het legde dus de basis voor de Finse aansluiting bij Europa.

Sauna

Werken aan je gezondheid

De Finnen gaan niet alleen om te ontspannen en te netwerken. Ze beschouwen het hete hokje vooral als een plek waar je werkt aan je gezondheid. Een Fins spreekwoord zegt niet voor niets: ‘De sauna is de apotheek van de arme man’. Wie verkouden is, gaat er een half uurtje zweten. Maar ook voor ergere kwalen wordt een bezoekje beschouwd als medicijn.

Een Finse studie die in 2015 werd gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association concludeerde dat een regelmatig verblijf goed is voor je hart, in elk geval als je een man bent van middelbare leeftijd. Ruim twintig jaar lang werden 2.315 Finse mannelijke bezoekers tussen de 42 en 60 jaar gevolgd. Wat bleek? De mannen die twee tot drie keer per week naar de sauna gingen hadden minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan degenen die maar één keer gingen. Mannen die de sauna vaker bezochten, om de dag of zelfs elke dag, waren nog gezonder.

Voor de meeste Finnen is dat geen nieuws: ze geloven heilig in de helende kracht. Zeker als ze wat te vieren hebben zweten ze er lekker op los.

Geef een reactie