Na een wandeling door bossen en velden zou het inmiddels een vast ritueel moeten zijn om je lichaam te controleren op teken. Deze kleine parasieten hebben zich door het hele land verspreid en in de afgelopen jaren hebben we steeds meer geleerd over de risico’s van een tekenbeet. Maar weten we werkelijk alles over teken?
Waar leven teken
Teken leven in diverse gebieden zoals bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en zelfs in je eigen tuin. Ze zijn voornamelijk te vinden in hoog gras, op bosbessenstruiken, varens en tussen dode bladeren. Het kan gebeuren dat je niet eens merkt dat ze van hun grasspriet op je been zijn gesprongen, waar ze zich vervolgens in je huid vastbijten. Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 7 graden Celsius is, dus ze zijn niet alleen in de zomer aanwezig.
Hoe herken je een teek?
Een teek heeft een plat en ovaal lichaam en is ongeveer zo groot als een sesamzaadje. In het begin zijn teken vaak bruin of zwart van kleur, maar na een bloedmaaltijd worden ze vaak grijsblauw. Ze hebben acht poten, die vaak niet allemaal goed zichtbaar zijn omdat ze zich ingegraven hebben in de huid. Teken kunnen zichzelf vastbijten in de huid en daar enkele dagen tot zelfs een week blijven zitten terwijl ze bloed zuigen. Het is daarom belangrijk om jezelf regelmatig te controleren op teken, vooral na een wandeling in de natuur.

Hoe herken je een tekenbeet?
Een teek is een kleine spinachtig beestje van ongeveer 1 tot 3 millimeter. Hij is zo klein, dat je ‘m met het blote oog bijna niet ziet. En ook van een tekenbeet voel je bijna niets. Heeft een teek je net gebeten, dan verschijnt er een klein zwart puntje op de huid. Ben je gebeten door een teek dan heeft hij zich na een paar dagen volgezogen met bloed en lijkt hij op een bruin of grijzig erwtje. Een tekenbeet kan, net als een muggenbeet, jeuken. Soms ontstaat er rondom de tekenbeet een rode plek.

Waar moet je controleren
Om tekenbeten te voorkomen is het belangrijk om de huid en kleding dagelijks te controleren op teken. Vooral warme vochtige plekken zoals oksels, liezen, knieholtes en de bilspleet zijn plekken waar teken zich vaak verstoppen. Daarnaast zijn ook de benen, het hoofd en de nek populaire plekjes. Vergeet ook niet om de randen van je ondergoed te controleren, aangezien teken zich daar ook graag nestelen.
Gevolgen van een tekenbeet
Een tekenbeet kan leiden tot verschillende gevolgen, waarvan de meest bekende de ziekte van Lyme is. Andere ziektes die door teken kunnen worden overgebracht zijn bijvoorbeeld de ziekte van Tick-Borne encefalitis (TBE) en tekenencefalitis.
De ziekte van Lyme kan in verschillende stadia verlopen. In het beginstadium ontstaat er vaak een rode ringvormige plek rondom de beet, die zich langzaam kan uitbreiden. In latere stadia kunnen er onder andere neurologische en reumatische klachten ontstaan, zoals gewrichtspijn, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs verlammingen.
Het is belangrijk om na een tekenbeet alert te zijn op eventuele symptomen en bij twijfel een arts te raadplegen. Een snelle behandeling kan in sommige gevallen de ernst van de ziekte beperken.
Ziekte van lyme
Lyme, of de ziekte van Lyme, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie en kan worden overgedragen via een tekenbeet. De symptomen van Lyme kunnen zeer divers zijn en verschillen per persoon.
Als de ziekte niet op tijd wordt behandeld, kan deze zich verder ontwikkelen en chronisch worden. Dit kan leiden tot ernstige klachten, zoals chronische vermoeidheid, gewrichtspijn, hartproblemen en neurologische problemen. Het is daarom belangrijk om een tekenbeet en mogelijke symptomen van Lyme zo snel mogelijk te herkennen en te behandelen. Bij vermoeden van Lyme is het raadzaam om een huisarts te raadplegen en indien nodig een antibioticakuur te volgen.