Dode huidcellen verwijderen? Hoe maak je je eigen scrub?

Potje met zelfgemaakte scrub

Om de huid te ontdoen van dode huidcellen en stralend te maken gebruiken veel mensen een scrub of peeling. Wat is het verschil en hoe maak je zelf een scrub?

Wel of niet scrubben?

Een scrub ontdoet de huid van dode huidcellen door de huid te schuren, een peeling (exfoliant) lost dode huidcellen op doordat daarin (fruit)zuren zitten. Over de eerste zegt Jetske Ultee, onderzoeksarts cosmetische dermatologie: ,,Scrubben kan de gezonde huid irriteren en beschadigen. Tenzij je gebruikmaakt van een zeer milde scrub. Voor een huid die last heeft van couperose en voor een donkere huid raad ik het scrubben van het gezicht af. Bij de couperosehuid kan het zichtbare vaatjes en roodheid verergeren. Bij een donkere huid kan het hyperpigmentatie in de hand werken. De rest van het lichaam kun je meestal wel gewoon scrubben omdat daar de huid dikker is, behalve bij hals en decolleté.’’

Huid wordt weerbaarder

Peelings maken de huid weerbaarder doordat de zuren de antioxidanten in de huid versterken. Uit onderzoek van Yale Medical School is gebleken dat ingrediënten als glycolzuur en salicylzuur – die in veel peelings te vinden zijn – zonnebrand verminderen. Dat effect gebeurt als je het een week voordat je de zon ingaat elke dag gebruikt én als het product voor minimaal 5 procent uit glycolzuur bestaat. Opnieuw: etiketten lezen dus.

Ingrediënten (kokosolie,suiker en honing) om zelf scrub te maken
Ingrediënten (kokosolie,suiker en honing) om zelf scrub te maken

Waarom een scrub gebruiken?

Door regelmatig dode huidcellen te verwijderen, krijgt de huid glans en zie je er frisser uit. Bovendien: wie dit geregeld doet, wordt in de zon egaler bruin en blijft langer gebronsd. Er zijn diverse manieren van exfoliëren. Kies wat je prettig vindt, rekeninghoudend met je huid.

Hoe maak je bodyscrub?

Een bodyscrub maken is eenvoudig en kan met een paar basisingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt. Hier is een eenvoudig recept voor een natuurlijke bodyscrub:

Ingrediënten:

 • 1 kopje suiker of zout (suiker is milder, zout is meer exfoliërend)
 • 1/2 kopje olie (kokosolie, olijfolie, amandelolie, of een andere draagolie naar keuze)
 • 10-15 druppels essentiële olie (optioneel, voor geur en extra huidvoordelen)
 • 1 eetlepel honing (optioneel, voor extra hydratatie)

Stappen:

 1. Als je kokosolie gebruikt en deze is vast, smelt het dan zachtjes in een pannetje of in de magnetron tot het vloeibaar is. Laat het niet te heet worden.
 2. Doe de suiker of het zout in een mengkom.
 3. Giet de olie bij de suiker of het zout en meng goed door. Zorg ervoor dat alles gelijkmatig verdeeld is.
 4. Voeg de essentiële olie toe als je deze gebruikt. Dit geeft je bodyscrub een aangename geur en kan extra voordelen voor de huid bieden, afhankelijk van de gekozen olie. Lavendel is kalmerend, terwijl citroen of pepermunt verfrissend kan zijn.
 5. Voeg eventueel een eetlepel honing toe voor extra hydratatie en zachtheid. Meng alles goed door elkaar.
 6. Doe de bodyscrub in een luchtdichte pot of container. Een glazen pot met een deksel werkt goed.

Zo gebruik je Bodyscrub

 • Maak de huid vochtig onder de douche.
 • Scrub met ronddraaiende bewegingen vanaf de enkels/voeten naar boven.
 • Geef ruwe plekjes als knieën en ellebogen wat extra aandacht. · Goed afspoelen.
 • Voor een mooie glans: smeer de nog vochtige huid in met bodyolie en dep de huid daarna droog.

Peeling

Ga je voor een peeling, lees dan eerst de gebruiksaanwijzing. Sommige peelings dien je af te spoelen, van andere is het de bedoeling dat je ze laat zitten. · Of je nu voor een scrub of voor een peeling kiest, reinig altijd eerst de huid.

 • Een lichaamsscrub is voor het lichaam. Kies voor hals, decolleté en gezicht een speciale gezichtscrub.
 • Spoel de scrub af met ruim water en dep de huid zachtjes droog. · Breng eventueel een serum aan, maar in elk geval een crème met zonbeschermer

Geef een reactie