Een loopband is een prima alternatief voor een rondje buiten. Helemaal als het koud is en regent. Zo kun je in de winter bijvoorbeeld gewoon binnen je uithoudingsvermogen trainen, gewicht verliezen en je spieren versterken. De kans op blessures is ook nog eens kleiner door de zachte ondergrond, tenzij je een van deze veelgemaakte fouten.
1. Naar de tv kijken
Het lijkt een goed idee. Hardlopen of wandelen op een loopband en tegelijk even Netflix kijken of je favoriete tv-programma. Doe het niet! Omdat je door het tv-kijken je zicht op de grond verliest zul je anders gaan lopen. Je tilt je voeten waarschijnlijk hoger op en zet grotere stappen. Daardoor zet je automatisch je enkels en knieën zwaarder in als ‘schokdempers’ bij het landen van je voet wat de kans op blessures flink vergroot. Dat blijkt uit een recent onderzoek van sportwetenschappers van de Britse Nottingham Trent universiteit en de universiteit van Valencia.
2. De handvatten vasthouden
Vasthouden aan de handvatten lijkt een goed idee. Helemaal als je weinig ervaring hebt op een loopband, maar doe het niet. Door jezelf vast te houden moet je wat voorover buigen, en loop je eigenlijk in een verkeerde houding. Bovendien krijg je zo misschien het gevoel dat je het beter kan volhouden, maar in werkelijkheid maak je het eigenlijk gewoon gemakkelijker voor jezelf. Je levert minder inspanning en verbrandt daardoor ook minder calorieën. Kies dus voor een minder steile helling, maar wel een juiste loophouding.
3. Niet afwisselen
Loop je altijd op dezelfde snelheid. Zonder eens af te wisselen of eens een helling te nemen. Dan geef je je lichaam veel te weinig uitdaging waardoor je minder snel resultaat boekt. Wissel eens een lange trage sessie af met een korte snelle en pas ook de hellingshoogte regelmatig aan. De loopband is ook ideaal om intervaltrainingen op te doen: korte hele intense inspanningen afwisselen met rust. Daar train je effectiever je conditie en krachtprestaties mee.