Droge lippen. Wat kun je doen tegen schrale lippen?

droge lippen

Droge lippen zijn een veelvoorkomend probleem dat wordt gekenmerkt door een gebrek aan vocht en hydratatie in de lippen, waardoor ze ruw, schraal en soms gebarsten kunnen aanvoelen. Maar wat kun je doen?

Hoe herken je droge lippen?

Droge lippen zijn vaak gemakkelijk te herkennen aan verschillende symptomen. Hier zijn enkele tekenen waaraan je schrale lippen kunt herkennen:

 • Ruwe textuur: Droge lippen voelen meestal ruw aan in plaats van glad en zacht.
 • Schilfering: Je kunt schilfers of kleine velletjes op je lippen zien, vooral wanneer je je lippen strekt of samendrukt.
 • Gevoeligheid: Droge lippen kunnen gevoelig zijn en een ongemakkelijk gevoel geven, vooral bij aanraking of tijdens het eten of drinken.
 • Roodheid: De huid van schrale lippen kan rood worden, wat kan wijzen op irritatie of ontsteking.
 • Barstjes: In ernstigere gevallen kunnen droge lippen barstjes of kloofjes vertonen, wat kan leiden tot pijn of zelfs bloedingen.
 • Strakheid: Je kunt een gevoel van strakheid ervaren rond je lippen, alsof ze te strak zijn of niet voldoende flexibel.
 • Verlies van glans: Schrale lippen kunnen er dof uitzien in plaats van glanzend en gezond.

Hoe ontstaan droge lippen

 • Blootstelling aan weersomstandigheden: Koude, droge lucht en wind kunnen vocht aan de lippen onttrekken, waardoor ze uitdrogen.
 • Uitdroging: Niet genoeg water drinken kan leiden tot uitdroging van het lichaam, inclusief de lippen.
 • Ademhaling door de mond: Mensen die vaak door hun mond ademen, kunnen schrale lippen ontwikkelen omdat dit de natuurlijke vochtigheid van de lippen vermindert.
 • Zonblootstelling: Overmatige blootstelling aan de zon kan de lippen uitdrogen en beschadigen.
 • Allergische reacties: Sommige lipproducten of ingrediënten daarin kunnen allergische reacties veroorzaken die leiden tot droge, geïrriteerde lippen.
 • Medische aandoeningen: Huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis kunnen droge lippen veroorzaken, evenals bepaalde vitaminetekorten of hormonale veranderingen.
 • Lip likken: Hoewel het vaak een onbewuste gewoonte is, kan het likken van de lippen eigenlijk leiden tot meer uitdroging omdat het speeksel verdampt en de lippen uitdroogt.
 • Bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen kunnen als bijwerking schrale lippen veroorzaken.
droge lippen

Wat kun je doen tegen droge lippen?

Droge lippen kunnen verschillende oorzaken hebben, dus is het cruciaal om niet alleen de symptomen aan te pakken. Ontdek waarom jouw lippen uitgedroogd zijn en pak het probleem bij de bron aan. Hier zijn enkele handige tips om schrale lippen te behandelen en te voorkomen:

 1. Gebruik een neutrale lippenbalsem, vaseline of een andere vette crème om je lippen te beschermen en te hydrateren. Vermijd balsems met geurtjes of smaakjes, omdat deze vaak irriterende stoffen bevatten die je lippen nog droger kunnen maken.
 2. Bescherm je lippen buitenshuis tegen droge lucht door lippenbalsem aan te brengen voordat je naar buiten gaat en door een sjaal voor je mond te dragen.
 3. Gebruik binnenshuis een luchtbevochtiger om droge lucht te verminderen, wat niet alleen goed is voor je lippen maar ook voor de rest van je huid.
 4. Kies voor lippenbalsem met UV-bescherming als je veel tijd buiten doorbrengt, vooral in de zomer of tijdens wintersport. Controleer of de verpakking ‘SPF’ vermeldt.
 5. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, want gehydrateerd blijven is essentieel voor je algehele welzijn, inclusief je lippen.
 6. Breng lippenbalsem aan nadat je je make-up hebt verwijderd. Net als met nachtcrème geef je zo je lippen extra verzorging.
 7. Vermijd het likken aan je lippen, aangezien dit tijdelijke verlichting biedt maar de verdamping van speeksel juist meer vocht aan je lippen onttrekt. Bovendien kunnen de enzymen in speeksel de dunne huid van je lippen irriteren.
 8. Gebruik een speciale lipscrub maximaal één keer per week om dode huidcellen te verwijderen. Je kunt ook je lippen zachtjes masseren met een schone, zachte tandenborstel voor een exfoliërend en stimulerend effect.

7 Lipverzorgingsproducten

Hoe onaangenaam het gevoel van gespannen lippen ook is: constant bevochtigen met speeksel is contraproductief. Door aan je lippen te likken, verwijder je de toch al dunne lipidenlaag erop. Veel effectiever is het gebruik van voedende en hydraterende huidverzorging die is afgestemd op de behoeften van de lippen. Vetten, wassen, oliën en ontstekingsremmende stoffen uit de natuur of farmacie (zoals kamille of dexpanthenol) zijn zinvol tegen uitdroging.

 1. Lippenstift: Deze klassieker is praktisch in gebruik en passen in elke handtas. Sommige producten hydrateren niet alleen, maar brengen ook meteen een mooie kleur aan voor make-up.
 2. Lippenbalsem: Deze producten hebben vergelijkbare formules maar zijn zachter vergeleken met lippenstiften.
 3. Lip Butter: Dit soort verzorgingsproducten hebben een romige textuur en kunnen met de vinger of een kwast worden aangebracht.
 4. Crèmes: Een zalfje in kleine tubes en potjes kunnen nauwkeurig worden gedoseerd en aangebracht.
 5. Lippenoliën: Handig voor het aanbrengen van vloeibare verzorgingsproducten zijn roll-on applicators.
 6. Lipgloss: Dit breng je aan met een sponsje aan het uiteinde van een stokje. Lipgloss maken is helemaal niet moeilijk. Hier lees hoe je dat doet
 7. Lippenmaskers: Er is een verzorgend masker speciaal voor de lippen verkrijgbaar.

Extra tip voor de zomer

Wanneer je buiten in de zon bent, moet de zonbescherming voor je lippen ook een goede SPF (Sun Protection Factor) bieden, net zoals een zonnebrandcrème. De huid van de lippen is immers net zo blootgesteld aan de zon als de rest van je gezicht en moet voldoende bescherming krijgen tegen de zon.