Dry January. Voordelen van het stoppen met alcohol drinken

dry january

Steeds meer mensen omarmen de trend van “Dry January,” waarbij ze de uitdaging aangaan om een maand lang geen alcohol te drinken. Het kan voor de één makkelijker zijn dan voor de ander. Doe jij ook mee? De kans is groot dat je de volgende positieve effecten zult ervaren. Hier lees je over de voordelen

Wat is Dry January?

Dry January is een initiatief waarbij mensen ervoor kiezen om gedurende de hele maand januari geen alcohol te drinken. Het is een soort uitdaging of gezondheidsinitiatief waarbij individuen zichzelf de kans geven om tijdelijk af te zien van het consumeren van alcoholische dranken. Het idee achter Dry January is vaak gerelateerd aan het bevorderen van bewustwording van de relatie met alcohol, het bevorderen van gezondheidsvoordelen en het nemen van een pauze na de feestdagen waarin drinken vaak toeneemt.

Mensen die deelnemen aan Dry January willen mogelijk ervaren hoe het is om zonder alcohol te leven, de mogelijke positieve effecten op hun gezondheid ontdekken, en wellicht bewuster omgaan met hun drinkgewoonten. Het kan ook dienen als een periode van zelfreflectie en het stellen van gezondheidsdoelen voor het nieuwe jaar. Veel mensen vinden het een uitdagende maar waardevolle ervaring, en sommigen kiezen ervoor om na januari hun alcoholgebruik te verminderen of te heroverwegen.

Wie heeft Dry January bedacht

De term “Dry January” kreeg meer bekendheid in het Verenigd Koninkrijk, waar Alcohol Change UK (voorheen bekend als Alcohol Concern) het concept in 2013 begon te promoten. Alcohol Change UK is een organisatie die zich inzet voor het verminderen van schade door alcoholgebruik. Sindsdien heeft Dry January aan populariteit gewonnen en is het een wereldwijd fenomeen geworden, waarbij mensen over de hele wereld ervoor kiezen om in januari geen alcohol te drinken.

Voordelen van Dry January

Ongeveer 77,5% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder geeft aan af en toe alcohol te drinken, volgens gegevens uit 2022. Van de volwassen bevolking volgt 43,5% het advies van de Gezondheidsraad op en consumeert weinig tot geen alcohol. Daarentegen vertoont ongeveer 6,5% van de volwassen Nederlanders excessief drinkgedrag, terwijl 8,3% wordt geclassificeerd als zware drinker. Een maand niet drinken heeft veel voordelen.

Stralende huid

Het vermijden van alcohol heeft een gunstig effect op je huid. De neveneffecten van alcoholgebruik, zoals uitdroging, vermoeidheid en zwellingen, zullen aanzienlijk verminderen. Dit resulteert niet alleen in een helderdere teint, maar ook in merkbare verbeteringen in elasticiteit en textuur van je huid. Door voldoende water te drinken en dat glas wijn te laten staan, zal je zien dat je huid er opmerkelijk op vooruit gaat. 

Het is beter voor je humeur

In het begin kun je je wellicht geïrriteerd voelen bij het stoppen met drinken, maar op de lange termijn zul je merken dat je humeur verbetert. Regelmatig alcoholgebruik kan namelijk het vermogen om emoties authentiek te beoordelen beïnvloeden. Een maand zonder alcohol verbetert niet alleen je humeur, maar ook je zelfvertrouwen.

Meer zin om te bewegen

Het vermijden van alcohol zorgt voor een toename van energie, zowel fysiek als mentaal. Deze extra energie dient als brandstof voor een actiever leven, met ruimte voor wandelingen in de frisse lucht of sportsessies. Dry January opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en activiteiten, waardoor je meer kunt genieten van wat het leven te bieden heeft.

Verbeterde diepe slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde levensstijl, en het vermijden van alcohol voor het slapengaan draagt hieraan bij. Zonder alcohol breng je meer tijd door in de REM-slaap (Rapid Eye Movement), oftewel de diepe slaap. Dit resulteert in een betere slaapkwaliteit, wat leidt tot meer energie en activiteit gedurende de dag. Een slaapmutsje voor je onder de wol kruipt, is dus geen goed idee. Je valt misschien wel sneller in slaap omdat de alcohol de hersenactiviteit vertraagt, maar zodra dat effect is uitgewerkt heeft het een negatieve invloed op je slaappatroon. Dat bleek uit een onderzoek van de universiteit van Melbourne. Wedden dat je nog nooit zo goed geslapen hebt als tijdens die maand zonder alcohol?

dry january

Eenvoudiger afvallen

Het bewust vermijden van alcohol maakt het gemakkelijker om je doel om wat kilo’s af te vallen te bereiken en heeft een positief effect op je lichaamsgewicht. Het verminderen van de calorieën die gepaard gaan met alcoholgebruik versnelt het proces van gewichtsverlies. Een licht biertje bevat 113 calorieën, wat overeenkomt met 25 minuten wandelen om ze te verbranden. Een glas rode wijn draagt 123 calorieën bij, terwijl een donker biertje zelfs 160 calorieën bevat. Met behulp van deze rekenmachine kun je eenvoudig controleren hoeveel calorieën verschillende alcoholische dranken bevatten.

Makkelijker spierherstel

Dry January bevordert een makkelijker spierherstel doordat alcohol een dehydraterend effect heeft, wat direct van invloed is op spiergroei. Voldoende hydratatie is cruciaal voor optimaal spierherstel. Door even geen alcohol te drinken, voorkom je snelle uitdroging en bevorder je het gemakkelijker groeien en herstellen van je spieren.

Mentaal welzijn

Sommige mensen ervaren een verbeterde stemming en mentaal welzijn wanneer ze tijdelijk stoppen met drinken. Alcohol kan invloed hebben op de chemische balans in de hersenen, en het vermijden ervan kan bijdragen aan een betere mentale gezondheid. Als je het drinkt stimuleer je namelijk je lichaam om meer stresshormonen aan te maken. Als je alcohol uit je voedingspatroon schrapt zul je al snel merken dat je blijer, levendiger en gemotiveerder bent om dingen te doen.

Lever herstellen

Je lever krijgt de kans om te herstellen tijdens een pauze van alcohol, vooral na de uitdagende feestdagen. Tijdens het afbreken van gifstoffen heeft alcohol altijd voorrang. Wanneer je stopt met drinken, kan je lever zich richten op de afbraak van andere schadelijke stoffen. Overmatig alcoholgebruik kan namelijk de normale afbraakfunctie van de lever verstoren.

Je huid krijgt een gezondere uitstraling

Alcohol kan leiden tot een doffe huid met onzuiverheden vanwege het uitdrogende effect. Dit geldt ook voor je huid. Door voldoende water te drinken en het laten staan van dat glas wijn, zul je merken dat je huid aanzienlijk verbetert. Personen die veel drinken, vertonen vaak rode wangen of een rode neus als gevolg van verminderde bloedvatfunctie. Dit kan nu ook herstellen.

Geld besparen

Alcoholische dranken kunnen duur zijn. Door een maand lang geen alcohol te kopen, kunnen mensen geld besparen.

De kans op zwangerschap neemt toe

Voor wie een kinderwens heeft, is het gunstig om tijdelijk af te zien van alcohol. Alcoholgebruik kan namelijk invloed hebben op de vruchtbaarheid. Bij vrouwen kan het de eisprong vertragen, het transport van zaadcellen verstoren en ook de rijping van de eicel belemmeren.

Bewustwording

Dry January kan mensen bewuster maken van hun drinkgewoonten. Het kan helpen om de relatie met alcohol te evalueren en bewuste keuzes te maken over wanneer en hoeveel te drinken.