Eindelijk uitsluitsel over wel of niet opereren bij hersenbloeding

hersenbloeding

Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Haaglanden Medisch Centrum (HMC) en het HagaZiekenhuis blijkt dat direct opereren meestal niet de beste keuze is wanneer een hersenbloeding ontstaat door trauma of een ongeval. Daarentegen blijkt opereren juist de beste resultaten te geven bij een chronische bloeding. Deze conclusies zijn gebaseerd op het onderzoek van neurochirurgen Thomas van Essen en Niels van der Gaag.

Acute hersenbloeding

Bij het acuut subduraal hematoom (ASDH), een acute hersenbloeding die optreedt na een ongeval, waren er tot nu toe verschillende behandelmethoden, zoals conservatieve behandeling met medicatie om de hersendruk te verlagen, of een operatie om de bloeding te verwijderen. Van Essen concludeerde na zijn onderzoek onder 1407 patiënten uit 65 centra in 18 landen dat conservatieve behandeling met nauwkeurige monitoring vergelijkbare resultaten opleverde als een operatie. Over het algemeen heeft conservatieve behandeling de voorkeur, omdat het dezelfde resultaten behaalt met minder risico. Echter, in gevallen waarin de patiënt ernstige klachten heeft door een grote bloeding, blijkt een operatie weer beter te zijn.

hersenbloeding

Chronisch subduraal hematoom

Bij het chronisch subduraal hematoom (CSDH), dat steeds vaker voorkomt als gevolg van vergrijzing en het gebruik van bloedverdunnende middelen, onderzocht Van der Gaag samen met Ishita Miah welke behandeling het beste werkt. De huidige standaardbehandeling is chirurgische ingreep in de vorm van boorgatdrainage, waarbij een gaatje in de schedel wordt geboord om de bloeding weg te spoelen en de druk te verlichten. Het alternatief is een medicamenteuze behandeling met Dexamethason, een ontstekingsremmer. Uit het onderzoek bleek dat een operatie de beste resultaten gaf, waardoor de medicamenteuze behandeling werd stopgezet.

Bij de evaluatie van de behandelrichtlijn werd niet alleen gekeken naar de functionele uitkomst, maar ook naar het vermogen van de patiënten om zelfstandig te functioneren en hun kwaliteit van leven. Bij acuut subduraal hematoom bleek dat sommige patiënten geen acute operatie nodig hadden om dezelfde kans te hebben om weer zelfstandig thuis te komen en een goede kwaliteit van leven te hebben. Bij chronisch subduraal hematoom resulteerde chirurgie in een sneller functioneel herstel, verminderde complicaties en een kortere opnameduur, waardoor patiënten eerder naar huis konden. Deze nieuwe behandelrichtlijn komt dus niet alleen ten goede aan de patiënten, maar verlicht ook de belasting voor de zorg en de omgeving.

Geef een reactie