September, oktober, november, december, januari, februari, maart en april zijn allemaal maanden met de R. Dit is de periode dat men vroeger weinig vers fruit en groente tot de beschikking had. We kunnen ons dat nu niet meer voorstellen. Toch grijpen veel mensen in deze maanden naar de vitaminepillen. Moet je extra vitamines slikken?
Welke voedingssupplementen zijn er?
Voedingssupplementen bevatten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.
Vitamines slikken
Zolang je een gezond en gevarieerd dieet volgt, zal je voldoende vitamines binnenkrijgen. Het is niet nodig om extra vitamines te nemen tijdens de herfst en winter, tenzij je tot de categorie van zwangere vrouwen, jonge kinderen of mensen ouder dan 50 jaar behoort. Zo moeten zwangere vrouwen zorgen dat ze voldoende foliumzuur, vitamine D en ijzer binnenkrijgen. Voor jonge kinderen en ouderen is vitamine D) erg belangrijk. Zij kunnen baat hebben bij het innemen van voedingssupplementen.
Dit is ook omdat er in de wintermaanden vaak onvoldoende vitamine D wordt geproduceerd via blootstelling aan de zon.
Tekort aan vitamines
“Over het algemeen is het zo dat mensen die onvoldoende vitamines innemen, symptomen van vitaminedeficiëntie kunnen ontwikkelen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen als gevolg van tekorten.”
“Bij bepaalde vitamines, met name vitamine C, kan een tekort het risico op infecties verhogen. Echter, wie een evenwichtig en gevarieerd dieet volgt, krijgt doorgaans voldoende vitamines binnen en loopt geen risico op tekorten. Bovendien geldt voor vitamines dat ‘meer’ niet per definitie ‘beter’ is.”
Renger Witkamp is werkzaam als hoogleraar voedingsbiologie aan Wageningen University (WUR): ,,Ik vergelijk dit soms met het peil van motorolie in een auto. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het niveau zich binnen de aanbevolen grenzen bevindt. Het toevoegen van extra olie leidt alleen tot onnodige problemen, vergelijkbaar met zwarte rook uit de uitlaat. Over het algemeen is er geen bewijs dat hogere doses vitamine C significante voordelen bieden, afgezien van enkele uitzonderingen. Hoge doses vitamine C kunnen bijvoorbeeld de gemiddelde duur van een griep verminderen met slechts een halve dag.”
Veel vitamines slikken kan gevaarlijk zijn
Langdurig extra vitamines en mineralen slikken kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn voedingssupplementen op de markt die hogere doseringen bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens van inname. Vastgesteld is dat een te hoge inname van vitamine A, vitamine D, vitamine E, vitamine B6, niacine, foliumzuur, calcium, magnesium, jodium, koper, selenium en zink schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daarom heeft de Europese voedselveiligheidsorganisatie (EFSA) aanvaardbare bovengrenzen opgesteld.
Het Voedingcentrum adviseert niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van een vitamine of mineraal te nemen. Informatie hoeveel een supplement levert, is te vinden op het etiket.
Hoe verhoog je je weerstand?
Hoewel een gezonde levensstijl geen garantie biedt tegen griep en verkoudheid, kan het bevorderen van gezonde eetgewoonten, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging wel bijdragen aan een sterker immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem verhoogt de weerstand van je lichaam tegen schadelijke bacteriën en virussen, wat kan helpen bij de verdediging tegen griep en verkoudheid.
Bang dat je te weinig vitamines binnen krijgt?
Laat je inspireren door deze greep uit het kleurige aanbod van najaarsgroenten en fruit.
- Appel
Appel zit boordevol vitamine C en vezels. Ook bevatten appels het stofje pectine en dat helpt je cholesterol te verlagen.
- Broccoli
Een super vitaminebom, deze groene groente. Zolang je de broccoli tenminste niet door en door gaar laat worden. Knapperig en vers heerlijk in roerbakgerechten. Ook gezond: gestoomd.
- Peer
Net als appel vol vitamine C. Biedt ook veel mineralen, zoals calcium, en vezels.
- Rode kool
Net als bij broccoli geldt: niet te lang koken, want dan verliest de groente veel van de vele vitaminen die het bevat. Zit ook vol vezels en mineralen. En is lekker in combinatie met appeltjes!
- Noten
Misschien wel de bekendste noot is de walnoot, maar eigenlijk is de walnoot een vrucht. En een heel gezonde ook. De vetzuursamenstelling bijvoorbeeld is heel goed voor de strijd tegen cholesterol. Overigens alle noten zijn gezonde herfst- en winterkost.
- Pompoen
Bron vooral van bètacaroteen en vitamine E. Je kunt er onder meer heerlijke soep maken. Deze maak je in de slowcooker en pompoensoep met gember (recept) is ook erg lekker. Recepten met pompoen