Face yoga. Een stralende huid door oefeningen

face yoga

Een stevige, rimpelvrije huid, een gelijkmatige teint en ontspannen gezichtstrekken: de wens van veel mensen. Naarmate je ouder wordt, verliest de huid echter vocht en ontstaan er rimpels. Crèmes en serums helpen ze te minimaliseren – bijvoorbeeld producten die het ingrediënt hyaluron bevatten.

Maar dat is niet alles wat je kunt doen voor een stralend gezicht: Face Yoga versterkt en ontspant je gezichtsspieren op duurzame wijze. En de nieuwe trend heeft nog meer voordelen.

Wat is Face yoga?

Gezichtsyoga, ook wel bekend als Face Yoga, is een vorm van oefeningen gericht op het versterken, ontspannen en verstevigen van de spieren in het gezicht en de nek. Net zoals traditionele yoga het lichaam traint door middel van verschillende houdingen en ademhalingstechnieken, richt gezichtsyoga zich op het verbeteren van de gezichtsspieren door middel van specifieke gezichtsuitdrukkingen en bewegingen.

Face yoga

Wat zijn de voordelen van Face yoga?

 • Vermindering van rimpels en lijntjes: Door regelmatige beoefening van gezichtsyoga worden de gezichtsspieren versterkt en verstevigd, wat kan helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.
 • Verbeterde huidtint en textuur: Gezichtsyoga stimuleert de bloedcirculatie naar de huid, waardoor de teint verbetert en de huidtextuur gladder wordt.
 • Verhoging van de stevigheid en elasticiteit van de huid: De oefeningen in gezichtsyoga kunnen helpen bij het versterken van de spieren en het verbeteren van de algehele stevigheid en elasticiteit van de huid.
 • Verlichting van spanning en stress: Net zoals traditionele yoga, kan gezichtsyoga helpen bij het verminderen van spanning en stress in het gezicht en de nek, wat kan leiden tot een ontspannen en verjongd uiterlijk.
 • Natuurlijke facelift: Door het verstevigen en versterken van de gezichtsspieren kunnen de resultaten van gezichtsyoga vergelijkbaar zijn met die van een natuurlijke facelift, maar zonder de kosten en risico’s van chirurgische ingrepen.
 • Bevordering van algemeen welzijn: Gezichtsyoga kan bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn door middel van ontspanningstechnieken en mindfulness-oefeningen die tijdens de beoefening worden toegepast.

Het effect is snel merkbaar: in studies merkten de proefpersonen al na enkele oefensessies een duidelijke verjonging op. Deze oefeningen kunnen helpen bij het verminderen van rimpels, het verbeteren van de huidtint, het stimuleren van de bloedcirculatie en het bevorderen van een algehele ontspanning van het gezicht. Gezichtsyoga wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van een dagelijkse schoonheidsroutine en kan gemakkelijk thuis worden beoefend met behulp van online tutorials of begeleide lessen. Als bonus kun je ook uitkijken naar een stemmingsboost. Face Yoga scheidt feel-good hormonen af en laat je stralen.

Face yoga

Nadelen van gezichtsyoga

Hoewel gezichtsyoga vele voordelen biedt, zijn er ook enkele mogelijke nadelen waar mensen zich bewust van moeten zijn:

 1. Tijdsinvestering: Hoewel gezichtsyoga over het algemeen niet veel tijd kost, vereist het nog steeds een zekere mate van toewijding en consistentie om resultaten te zien. Mensen moeten bereid zijn om regelmatig tijd vrij te maken voor de oefeningen.
 2. Beperkte wetenschappelijke ondersteuning: Hoewel er enig bewijs is dat gezichtsyoga positieve effecten kan hebben op de gezondheid en het uiterlijk van de huid, is het wetenschappelijk onderzoek op dit gebied nog beperkt. Sommige beweringen over de voordelen van gezichtsyoga zijn mogelijk niet volledig onderbouwd door wetenschappelijk bewijs.
 3. Geen vervanging voor professionele behandelingen: Hoewel gezichtsyoga kan helpen bij het verbeteren van de gezichtshuid en het verminderen van tekenen van veroudering, moet het niet worden beschouwd als een vervanging voor professionele medische behandelingen of procedures indien nodig. Mensen met ernstige huidproblemen of andere gezondheidskwesties moeten altijd een arts raadplegen voor passend advies en behandeling.

Hoe snel werkt het?

Hoe snel werkt gezichtsyoga? Het goede nieuws: Gezichtsyoga vereist nauwelijks tijd en moeite. Vijf tot tien minuten per dag zijn voldoende voor zichtbare effecten.

Tip: Zoals bij krachttraining voor het hele lichaam geldt, is regelmaat ook bij gezichtsyoga essentieel. Blijf dagelijks doorgaan voor de gewenste effecten.

De beste resultaten behaal je na je verzorgingsroutine. Integreer daarom je gezichtsyoga-sessie ’s ochtends of ’s avonds in je dagelijkse routine. Hierbij geldt: eerst reinigen, dan grondig hydrateren en vervolgens beginnen met drie tot vijf gezichtsyoga-oefeningen.

Oefeningen tegen rimpels

Er zijn verschillende oefeningen die worden gebruikt in gezichtsyoga om verschillende delen van het gezicht te versterken, te ontspannen en te verjongen. Enkele voorbeelden van gezichtsyoga-oefeningen zijn:

 • Voorhoofdsglans: Plaats je vingertoppen op je voorhoofd en duw ze zachtjes naar beneden terwijl je je wenkbrauwen optrekt. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal meerdere keren.
 • Oogkringen: Plaats je wijsvingers onder je ogen en druk ze lichtjes tegen de huid. Kijk omhoog naar het plafond en knipper snel met je ogen. Herhaal dit meerdere keren.
 • Wangliften: Plaats je vingers op je jukbeenderen en glimlach zo breed mogelijk. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal meerdere keren.
 • Lipversterking: Plaats je vingers op de hoeken van je mond en trek ze voorzichtig naar buiten terwijl je je lippen tuit. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal meerdere keren.
 • Dubbele kinvermindering: Kijk recht vooruit en kantel je hoofd achterover. Steek je tong uit en probeer je kin zo ver mogelijk naar voren te duwen terwijl je je tong naar beneden houdt. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal meerdere keren.
 • Nekstrekking: Kijk recht vooruit en kantel je hoofd naar één kant, zodat je oor richting je schouder gaat. Gebruik je hand om zachtjes op je hoofd te drukken om de stretch te versterken. Houd deze positie een paar seconden vast en herhaal aan de andere kant.