Altijd rennen, een volle agenda en veel prikkels. Het wordt tijd dat je wat tijd voor jezelf vrij maakt. Nu kun je naar een sauna gaan, of een middagje in bad liggen of op de bank. Maar misschien is floaten ook wel iets voor jou.
Wat is floaten
Misschien ben je al eens naar de dode zee geweest en heb je zelfs in het water gelegen. Wie dat al eens gedaan heeft, kent het gevoel van gewichtsloosheid. Dat gevoel krijg je dus ook bij floaten. Want ook dan drijf je op water. Alleen dan zonder schreeuwende mensen om je heen, prikkelarm en niet in de zee, maar in een floatingtank.
Floaten is en effectieve manier van ontspannen waarbij je volledige rust ervaart. Door het hoge zoutgehalte van het water ga je drijven. Omdat er geen tegendruk is, krijgt je lichaam de ruimte om zijn natuurlijke vorm aan te nemen. Een perfecte manier om je lichaam en geest optimaal te laten herstellen.
Floatcabine
Tijdens het floaten drijf je in een ruime floatcabine gevuld met warm, zout water (± 30 cm diep). Het water is rijk aan magnesium en even warm als de temperatuur van jouw huid. Rond de 37 graden dus. Je voelt daardoor niet waar het water jouw huid raakt, wat op zichzelf al een bijzondere ervaring is!
Doordat je moeiteloos blijft drijven en in de floatcabine nauwelijks prikkels van buitenaf ervaart, krijgen lichaam en geest eindelijk de kans om te herstellen en bij te komen.
Ontstaan van floating
In 1954 werd de eerste floatingtank ontworpen door de neurofysioloog John C Lilly. Die tank was lichtdicht en geluiddicht en het water had een constante temperatuur van 37 graden. De eerste mensen werden met een zuurstofmasker op de tank in gestuurd. Daarna werden er honderden kilo’s Epsomzout aan het water gevoegd, waardoor ze bleven drijven.

Wat ie Epsom zout?
Epsom zout is een speciaal soort zout dat veel magnesium bevat. In de 17de en 18de eeuw trokken mensen van heinde en verre naar het Engelse plaatsje Epsom om daar in de zoutbaden te liggen. Vooral mensen met nierziekten en reuma waren gebaat bij een bezoek aan het kuuroord. Nu weten we dat het zout een grote geneeskrachtige werking heeft omdat het veel magnesium bevat. Epsom zout is dan ook wel bekend als magnesiumsulfaat.
Het zout wordt niet in de vrije natuur gevonden en moet daarom worden geproduceerd. Meestal wordt hiervoor dolomiet gebruikt . Dit is een mineraal dat vernoemd is naar de Dolomieten, een bergketen in Noord-Italië. Dit mineraal wordt door scheikundigen magnesiumcarbonaat genoemd. Het is een soort zout dat magnesium en carbon (koolstof) bevat. Om Epsom zout te maken wordt het carbonaat in dolomiet vervangen door zwavel (sulfaat).
Voordelen van floaten
Het wegnemen van de zwaartekracht leidt ertoe dat je lichaam nergens fysieke belasting ervaart. Daardoor kun je goed ontspannen. Het mineraal magnesium zorgt voor de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren. Het heeft invloed op hoe wij omgaan met stress en ons vermogen om de spieren te ontspannen. Heb je veel stress, dan verbruik je veel magnesium. Nadeel is dat je van magnesium snel een tekort hebt. Een laag magnesiumgehalte maakt je gevoelig voor sress, wat kan leiden tot fysieke klachten als spierpijn en kramp. Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan dus je zult het uit je voeding moeten halen, supplementen moeten nemen of regelmatig moeten floaten. Bij floaten neemt je huid het magnesium op
Effecten
- Verlicht chronische pij
- Je slaappatroon verbetert
- Het verhoogt je concentratie en creativiteit
- Vermindert stress
- Bestrijdt vermoeidheid