Galblaas verwijderen. Wanneer doen ze dat?

galblaas verwijderen

De galblaas is een klein, peervormig orgaan dat onder de lever ligt, aan de rechterkant van de buikholte. De galblaas is ongeveer 8 tot 10 centimeter groot. Het hoofddoel van de galblaas is om gal op te slaan en te concentreren, een vloeistof die wordt geproduceerd door de lever. Gal is essentieel voor de vertering van vetten in de darmen.

Galblaas wat doet die

Maar wat is de taak van de galblaas? Wanneer voedsel, met name vet voedsel, de dunne darm binnenkomt, trekt de galblaas samen en perst gal in de darmen. Gal bevat galzouten, die helpen bij het emulgeren en afbreken van vetten, waardoor ze beter kunnen worden opgenomen door het spijsverteringsstelsel. Dit proces vergemakkelijkt de opname van vetoplosbare vitaminen zoals A, D, E en K. Je galblaas speelt dus een belangrijke rol bij het verteren van je eten.

Galblaas

Wanneer galblaas verwijderen

Galstenen zijn de meest voorkomende aandoening van de galblaas. Bij galstenen heb je scherpe pijnaanvallen ( vergelijkbaar met koliek) rechtsboven in de buik waarbij je drang hebt om te bewegen. Deze pijn kan uitstralen naar de rug. Je krijgt deze pijnaanvallen op het moment dat er een steentje vast blijft zitten in de galgang. Pas als het steentje doorschiet of als de galblaas te uitgeput is om verder te persen houdt de pijn op. Wanneer galstenen echt klachten veroorzaken, is het noodzakelijk om de galblaas te verwijderen via een operatie. Alleen het verwijderen van de galstenen is niet genoeg, omdat de galblaas nieuwe stenen kan blijven vormen. Soms zijn galstenen zo groot als een knikker. Galstenen kunnen jarenlang in de galblaas zitten zonder dat je er iets van merkt. Heb je galstenen dan kun je beige-grijze ontlasting krijgen.

Een andere reden voor het verwijderen van de galblaas is ontsteking. Als de galblaas ontstoken raakt, kan een operatie noodzakelijk zijn. Hoewel iedereen galblaasafwijkingen kan krijgen, lopen met name mensen met overgewicht en vrouwen tussen 35 en 55 jaar meer risico.

Galblaas
Galstenen

Kun je leven zonder galblaas?

Ja, je kunt leven zonder een galblaas. Na een verwijdering (cholecystectomie) wordt gal rechtstreeks vanuit de lever naar de darmen afgegeven. Na de operatie kun je gewoon weer eten en drinken wat je gewend bent. Wel moet je lever harder werken dan voor de operatie. Als je veel vetten eet, kun je sneller buikpijn krijgen. Dus het is belangrijk dat je dat langzaam opbouwt. Het belangrijkste is en blijft een gezond eetpatroon. 

Hoe galblaas verwijderen

Er zijn twee methoden om de galblaas te verwijderen: de laparoscopische galblaasverwijdering en de open galblaasverwijdering. Bij de laparoscopische verwijdering maakt een chirurg enkele sneetjes van één tot twee centimeter in je buik. Eén van deze sneetjes wordt bij de navel gemaakt, zodat hij of zij een kijkbuis kan inbrengen. De kijkbuis, ook wel laparoscoop genoemd, is een dun buisje met een cameraatje en een lampje. De beelden worden zichtbaar op een beeldscherm. Voordat de kijkbuis in de buikholte wordt gebracht, wordt de buik gevuld met het gas kooldioxide. Dit is nodig om de chirurg goed zicht in uw buik te geven. De overige sneetjes in de buik worden gemaakt om andere instrumenten in te brengen. Deze instrumenten kunnen uw galblaas pakken, bewegen en verwijderen. In sommige gevallen brengt de chirurg tijdens de operatie een wonddrain, maagslang of katheter in. De operatie duurt gemiddeld 60 tot 90 minuten.


Bij een open galblaasverwijdering maakt de chirurg een snede van 10 tot 15 cm lang. Deze snede verloopt of in de lengte van boven naar beneden in de bovenbuik of schuin aan de rechterkant
onder de ribbenboog. De chirurg verwijdert de galblaas. Indien blijkt dat er nog galstenen in de galwegen zitten, opent hij deze om de stenen te verwijderen. De galwegen worden daarna weer gesloten. Indien nodig wordt in de galwegen een drain aangebracht. Het afvoeren van de gal voorkomt dat er in het begin een te hoge druk in de galwegen heerst. Indien nodig wordt er ook een wonddrain in de buik geplaatst, een katheter en een infuus ingebracht. De operatie duurt gemiddeld 60 tot 90 minuten.

Geef een reactie