Helpt een lepeltje honing bij keelpijn?

honing

Af en toe hebben we er allemaal last van: onverklaarbare klachten die na een paar dagen weer verdwijnen. Hoewel de oorzaak soms moeilijk te achterhalen is, kan het toch vervelend zijn. Keelpijn is daar een van. Bij veel mensen wordt dan een pot honing tevoorschijn gehaald. Maar helpt dat?

Er zijn diverse oorzaken voor keelpijn. In de winter zijn virale en bacteriële infecties veel voorkomend. Meestal zijn dit virale infecties, zoals verkoudheid of griep. Deze veroorzaken een rauwe keel, maar over het algemeen is de pijn draaglijk. Bij een bacteriële infectie, zoals bijvoorbeeld bij angina, kan de pijn heviger zijn en kan het moeilijk zijn om te eten.”

Daarnaast kan keelpijn ook worden veroorzaakt door allergieën. Mensen met allergie voor huisstofmijt of pollen kunnen irritatie in de keel ervaren. Dezelfde irritatie kan optreden bij vervuilde binnenlucht, bijvoorbeeld door roken in huis. Hetzelfde geldt voor een te droge lucht in huis, schimmelvorming, of de aanwezigheid van veel fijn stof door het gebruik van een kachel.

Goed drinken helpt

Als je keelpijn hebt omdat je flink aan het feesten bent is de oplossing simpel: stemrust. Als keelpijn een gevolg is van een allergie moet de onderliggende oorzaak eerst worden vastgesteld voordat de arts een passende behandeling kan starten.

De belangrijkste tip voor mensen met keelpijn is om goed gehydrateerd te blijven. Door te drinken hydrateer je de uitgedroogde slijmvliezen. Maar welke drank je het beste kunt kiezen, hangt af van je persoonlijke voorkeur. Sommigen geven de voorkeur aan koude dranken of zelfs ijswater om de ontsteking tegen te gaan, terwijl anderen de voorkeur geven aan warme dranken zoals thee of soep om de pijn te verzachten. Artsen zijn het er unaniem over eens dat melk moet worden vermeden als je keelpijn hebt, omdat melk de productie van slijm bevordert. Geef altijd de voorkeur aan waterige oplossingen.

honing

Effectiever dan hoestdrankjes

Voor hun onderzoek analyseerden wetenschappers van de Universiteit van Oxford veertien eerdere studies waarin de effecten van honing werden vergeleken met andere remedies, zoals pijnstillers, hoestdrankjes en slijmoplossende middelen. De resultaten toonden aan dat honing een beter effect had dan de andere behandelingen.

Honing bevat lactobacillus, en ook Australisch onderzoek heeft aangetoond dat deze bacteriegroep eigenschappen heeft die de duur van sommige verkoudheden met een dag kunnen verkorten. Met name het verminderen van hoesten, wat kan leiden tot een pijnlijke, droge keel, werd significant bevonden bij het gebruik van honing. Het kan dus verlichting bieden, maar let op: gebruik het met mate. Honing bestaat namelijk grotendeels uit suiker, en overmatige suikerinname is natuurlijk niet bevorderlijk voor de gezondheid.

Let wel op: als je behandelde, gepasteuriseerde honing eet, zijn alle levende bacteriën eruit en heeft het geen effect. Je kunt op het etiket zien of honing gepasteuriseerd is. Verwacht echter geen wonderen. De hoeveelheid antivirale eigenschappen in één lepel honing is erg laag.

Hoe maak je een honingdrankje?

Los 2 eetlepels honing op in lauwwarme kruidenthee. Voeg indien gewenst een kneepje citroensap en een stukje gember toe. Zorg ervoor dat de vloeistof niet te heet wordt bij het opwarmen, anders gaan veel actieve stoffen uit de honing verloren. De etherische oliën in de honing helpen ook om slijm in de keel op te lossen.

Waarschuwing! Geef een baby nooit honing

Let op: Geef nooit honing aan kinderen jonger dan één jaar. Ze lopen het risico ziek te worden. In honing kan namelijk de schadelijke bacterie Clostridium botulinum voorkomen.

Geef een reactie