Heroïne. Een ontzettend verslavend verdovend middel

heroine

Volgens verslavingszorginstelling Jellinek zijn er in Nederland zo’n 14.000 mensen verslaafd aan heroïne. 7.000 à 8.000 van hen krijgen dagelijks methadon verstrekt, schat het Trimbos instituut.

Wat is heroïne?

Heroïne is een krachtige opioïde drug die wordt gemaakt van morfine, dat op zijn beurt wordt gewonnen uit de zaadbolletjes van bepaalde soorten papavers. Het heeft sterke pijnstillende en verdovende effecten op het centrale zenuwstelsel. Het wordt meestal verkocht als een wit poeder of als een plakkerige substantie die bekend staat als “teer”.

Hoe kun je het gebruiken?

Mensen gebruiken heroïne meestal op de volgende manieren:

  1. Intraveneuze injectie: Dit is de meest directe manier om de drugs te gebruiken. Het poeder wordt opgelost in water en vervolgens geïnjecteerd in een ader, wat resulteert in een snel en krachtig effect.
  2. Roken: Sommige mensen roken het door het te verhitten op aluminiumfolie en de dampen in te ademen. Zwarte teer heroïne wordt vaak gerookt.
  3. Sniffen: Sommige mensen snuiven de poedervormige drugs door het door de neus te inhaleren.

Wat is het effect van dit verdovend middel?

Het gebruik veroorzaakt een gevoel van intense euforie en ontspanning, gevolgd door een periode van slaperigheid en verminderde alertheid. Naast de gewenste effecten kan het gebruik ook leiden tot tal van negatieve gezondheidseffecten en problemen, waaronder verslaving, ademhalingsdepressie, overdosis en het risico op het oplopen van infectieziekten zoals hepatitis en HIV door het delen van naalden.

Is heroïne erg verslavend

Het is een krachtige opioïde drug die snel leidt tot zowel fysieke als psychologische afhankelijkheid bij regelmatig gebruik. Heroïne veroorzaakt een gevoel van intense euforie en ontspanning door op de opioïde receptoren in de hersenen te werken. Deze gevoelens van plezier en geluk zijn wat mensen vaak ervaren wanneer ze heroïne gebruiken, maar na verloop van tijd kan het gebruik ervan leiden tot tolerantie, wat betekent dat steeds grotere doses nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken. Dit vergroot het risico op overdosering en andere ernstige gezondheidsproblemen.

Bovendien kan het stoppen met het gebruik van heroïne leiden tot ontwenningsverschijnselen, die zeer onaangenaam en zelfs levensbedreigend kunnen zijn. Deze ontwenningsverschijnselen omvatten onder meer intense cravings naar de drug, spierpijn, misselijkheid, braken, diarree, angst, depressie en slaapproblemen. Vanwege de zeer verslavende aard en ernstige gevolgen van heroïnegebruik, is het ten zeerste af te raden om het te gebruiken. Het is belangrijk om hulp te zoeken bij verslavingsbehandeling als iemand worstelt met heroïneverslaving.

Heroine

Soorten heroïne

er zijn verschillende soorten heroïne, die vaak verschillen in zuiverheid, kleur en herkomst. Heroïne wordt meestal ingedeeld in categorieën op basis van de regio waar het vandaan komt en de methoden die worden gebruikt om het te produceren. Enkele voorbeelden van soorten heroïne zijn:

  1. Witte heroïne: Dit is meestal een van de zuiverste vormen van heroïne. Het kan een wit poeder zijn en wordt vaak geassocieerd met een hogere kwaliteit.
  2. Bruine heroïne: Ook wel bekend als “bruin,” dit type heroïne is meestal minder zuiver dan witte heroïne. Het heeft een bruine kleur als gevolg van onzuiverheden en andere stoffen die tijdens het productieproces aanwezig zijn.
  3. Zwarte teer heroïne: Dit type heroïne is vaak donker van kleur en heeft een plakkerige textuur, vandaar de naam “teer.” Het wordt meestal gerookt in plaats van geïnjecteerd.
  4. China White: Dit is een term die soms wordt gebruikt om een ​​zeer zuivere vorm van heroïne aan te duiden, maar het kan ook verwijzen naar synthetische opioïden zoals fentanyl die soms worden verkocht als heroïne.

De exacte samenstelling en zuiverheid van heroïne kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de bron, de productiemethode en de toegevoegde stoffen. Het is belangrijk op te merken dat heroïne een zeer verslavende en gevaarlijke drug is, ongeacht de vorm of kleur.

Hoe wordt witte heroïne gemaakt?

Het productieproces van heroïne verloopt in drie stappen. Het begint met ruwe opium, verkregen uit de papaverplant. Van die ruwe opium wordt morfine gemaakt. Dit dient als grondstof voor heroïne. Na een verhittingsproces van 6 uren wordt natriumcarbonaat toegevoegd en hieruit wordt de heroïne gefilterd. Dit wordt gezuiverd met onder andere alcohol. Een tweede zuiveringsprocedure gaat met ether en zoutzuur. Daaruit ontstaat 80 tot 90 procent zuivere heroïne.

Wat zijn de verschillen tussen witte en ‘normale’ heroïne?

In de ‘normale’, bruine heroïne wordt door tussenhandelaren vaak versnijdingsmiddelen zoals cafeïne en paracetamol toegevoegd. Hierdoor kan één kilo pure heroïne resulteren in vijf tot zes kilo voor de straathandel. ‘Witte heroïne’ daarentegen verwijst naar de pure vorm, zonder toevoegingen. De effecten hiervan zijn aanzienlijk krachtiger.

Witte heroïne wordt soms verward met cocaïne door toeristen en onwetende gebruikers. Deze vergissing kan gevaarlijk zijn, aangezien heroïne veel sterker is dan cocaïne. Als gebruikers denken dat ze cocaïne gebruiken maar in werkelijkheid heroïne consumeren, neemt het risico op een overdosis aanzienlijk toe. Dit kan leiden tot vertraagde hartslag en ademhaling, evenals verstikking door braaksel. Dit kan resulteren in ernstige gezondheidscomplicaties, zoals ademhalingsfalen en zelfs de dood.

Ben jij op zoek naar deskundige hulp bij verslaving voor jezelf, een familielid of naaste of heb je een vraag, dan ben je bij Jellinek aan het juiste adres.

Geef een reactie