Hoe gevaarlijk is een hoge bloeddruk?

Een hoge bloeddruk (ook wel hypertensie) kan zeer gevaarlijk zijn als het niet wordt behandeld. Het kan namelijk schade veroorzaken aan de bloedvaten, het hart en andere organen, en het risico op de ontwikkelingen van ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en beroertes verhogen. Het is een aandoening die veel voorkomt. Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft een hoge bloeddruk.

Wat is bloeddruk?

De bloeddruk is de druk in je bloedvaten. Het hart werkt door bloed door de bloedvaten te pompen, door samentrekking en ontspanning bij elke hartslag. Dit creëert een druk in de bloedvaten, bekend als de bloeddruk. De bovendruk, ook wel de systolische bloeddruk genoemd, geeft de druk aan tijdens de samentrekking van het hart. De onderdruk, of diastolische bloeddruk, vertegenwoordigt de druk wanneer het hart zich ontspant.

Wat is een hoge bloeddruk?

  • Je hebt een hoge bloeddruk als die hoger is dan 140/90
  • Meet je thuis, dan is je bloeddruk meestal iets lager dan bij de arts. daarom heb je als je thuis je bloeddruk meet hoog als die hoger is dan 135/85
  • Een hoge bovendruk verhoogt je risico op hart- en vaatziekten méér dan een hoge onderdruk. 

Controleren kan veel problemen voorkomen

Als de bloeddruk gedurende lange tijd verhoogd blijft, kan dit leiden tot de vorming van plaques in de bloedvaten, waardoor deze vernauwen en het risico op hart- en vaatziekten toeneemt. Ook kan het hart overbelast raken en zich niet meer goed samentrekken, wat kan leiden tot hartfalen.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van een verhoogde bloeddruk, zoals roken, overgewicht, een ongezond dieet (met veel zout en weinig groenten en fruit), stress, te weinig lichaamsbeweging en een erfelijke aanleg. Bij sommige mensen is de oorzaak echter niet bekend.

Hoge bloeddruk

Symptomen hoge bloeddruk

Vaak merk je het niet. Om die reden noemen sommige artsen het een “stille moordenaar”. Het kan echter wel schade aanrichten aan de bloedvaten en organen, zoals de nieren en het hart. Daarom is het belangrijk om regelmatig de bloeddruk te meten en bij verhoogde waarden maatregelen te nemen om deze te verlagen.

Hoewel je het niet altijd voelt, heeft het wel gevolgen voor je hart. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk kunnen de volgende klachten optreden:

  • hoofdpijn
  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • kortademigheid
  • rusteloosheid

Levensstijl

Een gezonde levensstijl kan helpen om de bloeddruk te verlagen, zoals stoppen met roken, gezond eten, voldoende lichaamsbeweging, en stress verminderen. Als deze maatregelen niet voldoende zijn, kan medicatie voorgeschreven worden om de bloeddruk te verlagen. Het is belangrijk om regelmatig de bloeddruk te laten controleren door een huisarts of specialist, vooral als er sprake is van risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Geef een reactie