Hoe gezond zijn aardbeien?

Aardbeien zijn heerlijk om zo tussendoor te snoepen. En dan ben je ook nog eens heel goed bezig, want de aardbei is een heel gezonde snack! Van al het fruit zit er in de aardbei, op de kiwi na, het meeste vitamine C. Er zitten ook maar weinig calorieën in en de vruchten bevatten veel vezels en foliumzuur.

Zomerkoninkje

Aardbeien worden zomerkoninkjes genoemd, vanwege het feit dat ze in de zomermaanden volop verkrijgbaar zijn en vaak als de koningin van de zomerse bessen worden beschouwd. De term zomerkoninkje komt oorspronkelijk uit de Franse taal, waarin aardbeien “fraises” worden genoemd en het woord “fraise” ook “helm” of “kroon” betekent. Dit heeft ertoe geleid dat aardbeien in Frankrijk vaak worden beschouwd als de kroon op het fruitassortiment in de zomer.

De bijnaam “zomerkoninkje” is ook een verwijzing naar de rijke smaak van aardbeien, die vaak als koninklijk wordt beschouwd. Aardbeien hebben een zoete en sappige smaak die wordt geaccentueerd door hun heldere rode kleur en aroma. Deze kenmerken maken aardbeien niet alleen populair als fruit, maar ook als ingrediënt in desserts en zoete gerechten.

Zijn aardbeien gezond?

Ze zijn een uitstekende bron van vitamine C, wat helpt bij het ondersteunen van het immuunsysteem, het verbeteren van de opname van ijzer in het lichaam en het beschermen van de cellen tegen oxidatieve stress. Aardbeien bevatten ook voedingsvezels, die helpen bij de spijsvertering en het verminderen van het risico op ziekten zoals hartaandoeningen en diabetes.

Ze bevatten ook veel antioxidanten, zoals anthocyanen, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam en het beschermen van de cellen tegen schade. Er is ook onderzoek dat aantoont dat het eten van aardbeien kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van de hersenen en het verminderen van het risico op bepaalde neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Daarnaast zijn ze relatief laag in calorieën en koolhydraten, wat ze een gezonde optie maakt voor mensen die op hun gewicht letten of hun bloedsuikerspiegel willen beheersen. Het is echter belangrijk om op te merken dat aardbeien wel suiker bevatten, dus het is belangrijk om ze met mate te eten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Wat zit erin?

Per 100 gram
vet: Ze bevatten een zeer kleine hoeveelheid vet, namelijk minder dan 0,5 gram per 100 gram portie. Het grootste deel van de calorieën in aardbeien komt van koolhydraten, voornamelijk in de vorm van natuurlijke suikers, en vezels.
waarvan verzadigd: – g


eiwit: Hoewel aardbeien een aantal gezonde voedingsstoffen bevatten, zijn eiwitten niet hun sterkste punt. Aardbeien bevatten slechts kleine hoeveelheden eiwitten. Een portie aardbeien van 100 gram bevat ongeveer 0,7 gram eiwit.

aardbeien


koolhydraten: Aardbeien bevatten koolhydraten, maar het goede nieuws is dat deze koolhydraten voornamelijk uit vezels en natuurlijke suikers bestaan.


waarvan suikers: Aardbeien bevatten van nature suikers, maar het suikergehalte is laag in vergelijking met veel andere fruitsoorten. Een portie aardbeien van 100 gram bevat ongeveer 5 gram suiker en ongeveer 32 calorieën. Aardbeien zijn een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar een gezonde snack met weinig suiker. Bovendien bevatten aardbeien ook vezels en vitamines, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid.


vezels: Een portie van 100 gram bevat ongeveer 2 gram vezels, wat ongeveer 8% is van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels voor volwassenen. Vezels dragen bij aan een gezonde darmflora, helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van cholesterolgehaltes. Het is belangrijk om te onthouden dat vezels water nodig hebben om goed te functioneren, dus het is belangrijk om voldoende water te drinken als je veel vezelrijk voedsel eet.


magnesium: 15 mg. Magnesium geeft stevigheid aan het skelet en is nodig voor het functioneren van de spieren. Het draagt ook bij aan de energievoorziening van ons lichaam. Bij een langdurig tekort kunnen ook klachten optreden als irritatie van de zenuwen in de spieren, hartritmestoornissen en vermoeidheid.


kalium: 150 mg. Kalium is nodig voor de zenuwprikkelgeleiding en het handhaven van een normale bloeddruk. Ook de spieren hebben kalium nodig. Een tekort treedt meestal niet snel op, maar kan zich onder meer uiten in spierzwakte en een verstoorde hartfunctie.


calcium: 25 mg. Calcium geeft niet alleen stevigheid aan het skelet en het gebit. Dit mineraal is ook nodig voor het goed functioneren van de spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. Calcium is verder betrokken bij de bloedstolling, celgroei en hormoonstofwisseling.


fosfor: 30 mg. Aardbeien bevatten fosfor, hoewel niet in zeer grote hoeveelheden. Fosfor is een mineraal dat belangrijk is voor de gezondheid van botten en tanden, evenals voor het functioneren van het lichaam op cellulair niveau. Een portie aardbeien van 100 gram bevat ongeveer 20 milligram fosfor, wat ongeveer 3% is van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fosfor voor volwassenen. Hoewel dit niet heel veel is, kan het consumeren van aardbeien als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet helpen bij het bijdragen aan de dagelijkse inname van fosfor.


vitamine C: 64 mg. Van de populaire fruitsoorten bevat alleen kiwi meer van deze antioxidant.

Geef een reactie