Aubergine is een ontzettend lekkere groente en toch stoppen weinig mensen hem in hun boodschappentas. Uit een klein onderzoekje blijkt dat sommige mensen geen idee hebben wat ze ermee kunnen. Zonde want deze zomergroente is ontzettend gezond.
Aubergine
De aubergine is een dieppaarse groente die gewoon in je moestuin kan groeien. De groente bevat veel vezels en zorgt er daardoor voor dat andere voedingsstoffen beter opgenomen worden. Ook zorgen vezels ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt. De aubergine bevat ook veel vitamines en mineralen. Deze groente bevat slechts 20 calorieën per 100 gram en is vet- koolhydraat- en glutenvrij. De aubergine wordt ook vaak gebruikt in vegetarische of koolhydraatarme recepten.
Hoewel de reguliere aubergine er van de buitenkant prachtig paars uitziet, van binnen is de groente vrij saai.

Waar komt aubergine vandaan?
Oorspronkelijk komen aubergines uit Myanmar, ook wel bekend als Birma. Rond de 15e eeuw brachten Arabieren de aubergine mee naar Spanje. Pas eeuwen later, in 1975, werden de eerste kassen in Nederland gevuld met aubergines. Omdat de plant zich het best voelt bij een temperatuur van 20 graden tot 25 graden groeien aubergines in Nederland in kassen.
Hoe smaakt aubergine
Verwacht geen smaakexplosie bij het eten van aubergine. De groente is vrij neutraal en heeft weinig smaak, maar gebruik wat zout, olie, kruiden en specerijen en je hebt al snel een feestje op je bord.
De groente is eigenlijk familie van de tomaat en komt ook uit de nachtschadefamilie. Net als de aardappel, tomaat, peper en paprika. Deze planten zijn giftig. De vruchten kun je echter prima eten. Aubergine moet je alleen niet rauw eten. Verhit de groente altijd om het gehalte solanine te verlagen. Solanine kan maagklachten geven als het niet goed verhit wordt.
Schil eetbaar
De schil kun je gewoon eten, daar zit zelfs de meeste smaak en voedingswaarde in. Net als vlak onder het vruchtvlees.
Soorten
Aubergines zijn er in verschillende vormen, formaten en kleuren te krijgen. Zo zijn er kleine ronde aubergines, langgerekte en vruchten die veel weg hebben van een peer. Zo zijn er zelfs kleine witte aubergines in de vorm van een bol. Deze aubergines lijken op eieren. Vandaar de Engelse naam eggplant. In Nederland eten we vooral de paarse variant.

Hoe kun je aubergine bereiden?
Een aubergine hoef je niet te schillen. Goed wassen is voldoende. In de schil van de aubergine zit de meeste smaak. Eerst snijd je beide uiteinden eraf en was je de vrucht. Ga je ze vullen? Laat dan het groene kroontje eerst even zitten. Wil je voorkomen dat de aubergine bruin wordt, besprenkel het dan met wat citroensap.
Eet aubergines nooit rauw. Je kunt er behoorlijk ziek van worden. In de vrucht zit solanine wat maagklachten en darmklachten kan veroorzaken als de groente niet voldoende verhit is.
Veel mensen vinden aubergines een smakeloze, sponzige groente. Dat wordt nog erger als je olie gebruikt. De textuur komt het beste tot zijn recht als je de vrucht eerst snijdt en er vervolgens wat peper of zout overheen maalt. Laat de groente dan even vijftien minuten staan. Zo voorkom je dat de schijfjes zich vullen met olie.
Grillen doe je in een zware grillpan zonder vet. Als de plakken goed gegrild zijn laten ze vanzelf los. Probeer je het te vroeg dan trek je ze stuk.
Hier lees je meer over aubergine grillen
Wanneer zijn aubergines te krijgen
In Nederland zijn ze het hele jaar te koop, maar het oorspronkelijke seizoen duurt van augustus tot en met oktober. Nederlandse aubergines zijn van februari tot november verkrijgbaar. De nieuwe planten worden weliswaar in november geplant, maar in december en januari is het te donker om aubergines te telen dan komen ze meestal uit Spanje. De planten kunnen tot wel 6 meter hoog worden en zo’n 110 aubergines dragen.
Het verzorgen van aubergineplanten is grotendeels handwerk. Dagelijks worden rijpe vruchten met een speciaal schaartje afgeknipt van de plant. De mens wordt hierbij trouwens een handje, of beter gezegd: een ‘vleugeltje’, geholpen door hommels en bijen. Zij zorgen namelijk voor de noodzakelijke bevruchting van de bloemen. Zonder hen kan de plant geen vruchten voortbrengen.
Waar moet je opletten bij het kopen?
Let erop dat de aubergine stevig aanvoelt en strak in zijn velletje zit. Rimpelige vruchten worden na het bereiden niet lekkerder. Als je de vrucht met je duim in kunt drukken, dan kun je hem beter laten liggen. Een gemiddelde vrucht weegt 280 gram. Een flink exemplaar is dan ook genoeg voor twee personen. Bewaar ze niet in de koelkast. Daar drogen ze sneller uit en ook wordt de smaak dan minder. Koop ze altijd met een frisgroen kroontje.
In de koelkast?
De groente kan niet in de koelkast. Je kunt ze als ze vers zijn ongeveer een week bewaren.

Hoe voorkom je dat aubergine vettig wordt
In veel recepten wordt geadviseerd om aubergine in olijfolie te sauteren. Nadeel daarvan is dat hij veel olie opneemt en dus vettig gaat smaken. Je kunt een aubergine beter in plakjes snijden en insmeren met olijfolie. Vervolgens leg je ze in de oven op 175 graden tot ze zacht en lichtbruin zijn.
Voedingswaarde per 100 gram
- 20 kcal
- Geen vet
- 1 gram eiwit
- 3 gram koolhydraten
- 2 gram vezels
- 11 mg magnesium
- 200 gram kalium
- 10 mg calcium
- 12 mg fosfor
- 10 mg vitamine c
