Hoe ongezond is het om te lunchen achter je bureau? 

bureau

Druk, druk, druk … Een werkdag zit propvol, en dus eten we maar snel iets achter ons bureau. Maar is dat wel een goed idee?

Hoewel eten achter een bureau soms onvermijdelijk is, is het ideaal om af en toe een pauze te nemen, weg te stappen van het werk en te genieten van een maaltijd zonder afleiding. Dit kan helpen om zowel fysiek als mentaal op te laden en kan bijdragen aan een gezondere en evenwichtigere werkstijl.

1. Je bureau is niet echt de schoonste plek

Je toetsenbord, je muis, je bureaustoel … ze zitten allemaal vol bacteriën. De lunch verorberen aan je bureau is de boosdoener: voedselresten doen miljoenen bacteriën groeien. Brits wetenschappelijk onderzoek becijferde zelfs dat een toetsenbord gemiddeld liefst 260 keer méér bacteriën bevat dan een toiletbril. Morgen dan maar lunchen op het toilet?

2. Je mist een gezonde wandeling

Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt te weinig. Volwassenen moeten minimum 10.000 stappen per dag zetten om gezondheidsvoordelen te bekomen. Dat hoeft niet in één keer. Gaan wandelen tijdens je middagpauze, de trap nemen in plaats van de lift … Al deze kleine inspanningen zouden samen dagelijks een half uur moeten bedragen. Een lunchwandeling is dus altijd een goed idee.

bureau

3. Je mist sociaal contact

Zelfs vijf meter verder aan een tafel gaan zitten met enkele collega’s zorgt voor een welkome break. Even weg van je computerscherm geeft de nodige ontspanning en is het ideale moment om bij te praten met je collega’s.

4. Je eet meer achter je bureau

Net zoals bij eten voor de tv kan lunchen aan je computer ervoor zorgen dat je meer naar binnen werkt. Als je niet de tijd neemt om rustig te eten, zal je je hongergevoel proberen te bestrijden met allerlei snacks.

5. Je mist een pauze

Niemand houdt het vol om een hele dag non-stop achter een computer te zitten. Een pauze – hoe kort ook – doet wonderen. Even ontspannen en niet denken aan alles wat je nog moet doen. Wedden dat je daarna veel efficiënter werkt?

Geef een reactie