Hoe vaak moet je je haar wassen?

haar wassen

De een wast zijn haar iedere dag, een ander was zijn haar helemaal niet (meer). Wereldwijd bestaat er zelfs een beweging van niet-wassers. Deze mensen bannen shampoo volledig uit hun badkamer. Maar wat is nu het beste voor je haar? Hoe vaak moet je je haar wassen?

Haar wassen

Kies voor de gulden middenweg tussen schoon zijn en overdreven reinigen. Heel vroeger werd aangeraden om je haren maximaal één keer per week te wassen. Dit was omdat toen nog ossengalzeep en andere reinigingsmiddelen gebruikt werden, die de haren beschadigden of stroef maakten. De shampoos die je nu koopt doen dat niet meer, waardoor je je haardos dus vaker kunt wassen.

Hoe vaak je je haar mag wassen is heel persoonlijk. Het hangt allemaal af van je hoofdhuid. Mensen met een vettige hoofdhuid zullen sneller vettige haren hebben en dus sneller moeten douchen. Anderzijds zijn er ook mensen met een droge hoofdhuid die twee weken zonder shampoo kunnen. Door de meeste kappers wordt geadviseerd om maximaal twee keer per week je coupe te wassen met shampoo.

Vet haar

Te vaak wassen is niet goed voor je hoofdhuid. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar water droogt je huid uit. Als je je haren te vaak wast, neem je teveel huidsmeer weg.

Veel mensen hebben bovendien de indruk dat hun haar sneller vettig wordt als ze het vaker wassen. Wat ook klopt. Zodra je shampoo gebruikt, haal je de beschermde talglaag op je hoofd weg. Dan treedt een mechanisme in werking waarbij je hoofdhuid de talgklieren aanspoort om opnieuw talg te produceren. Kortom, hoe vaker je het wast, hoe meer je de vetproductie stimuleert. Het resultaat: een drogere hoofdhuid maar vettigere haren. Dames die geregeld brushen en stylen, drogen hun lokken ook nog eens extra uit, waardoor ze makkelijker droge gespleten puntjes krijgen.

haar wassen

Wat met gel?

Als je elke dag harde gel of vette was gebruikt, moet je die resten wel uit je haar verwijderen. Tip: doe een oppervlakkig kattenwasje – je hoofdhuid masseren zet de talgproductie net in gang – en gebruik een milde, PH-neutrale shampoo. Op die manier vermijd je dat je de hoofdhuid geïrriteerd raakt.

Minder vaak haar wassen

Voor wie het aantal wasbeurten wil afbouwen. Je begint het best geleidelijk aan. Wacht één extra dag met je haren te wassen. Spoel je lokken gewoon met koel water. Dat werkt ontvettend en zo heb je toch een fris gevoel. Hou dit een tijdje vol tot je je er prettig bij voelt, en sla dan nog een extra dag over.

Droogshampoo

Merk je in de tussentijd dat je haar toch vettig wordt, dan kan je droogshampoo gebruiken. Het is een mythe dat droogshampoo ongezond is. De oude generaties bevatten veel wit poeder, wat verstikkend kan aanvoelen. De nieuwste bussen frissen je lokken daarentegen echt op, zonder een doffe witte waas achter te laten. Gebruik het dus gerust als je je daardoor zelfzekerder voelt.

Geef een reactie