Hoe voorkom je een muggenbeet?

muggenbeet

Vreselijk dat gezoem rond je oren ‘s nachts. En wanneer je het licht aandoet, is de mug plotseling verdwenen. Hoe kun je voorkomen dat je helemaal onder de muggenbulten komt te zitten? Hier zijn 8 tips om jezelf vrij te houden van een muggenbeet en je lichaam muggenbultvrij te houden.

Vermijd stilstaand water

Stilstaand water is een magneet voor muggen, omdat ze erin broeden. Je kunt ze geen groter plezier doen dan door bakken, gieters of andere voorwerpen met stilstaand water in je tuin te laten staan. Zelfs dakgoten en afvoerputjes zijn aantrekkelijk voor vrouwtjesmuggen om hun eitjes achter te laten. Enige tijd later zullen de muggenlarven uitkomen en je lastigvallen met beten. Heb je een vijver in je tuin? Overweeg dan om extra planten toe te voegen. Deze planten trekken kikkers en libellen aan, die muggen als een smakelijke maaltijd beschouwen.

muggenbeet

Voeg knoflook toe aan je dieet

Schroom niet om royale hoeveelheden knoflook aan je maaltijden toe te voegen. Muggen hebben namelijk een afkeer van de geur van knoflook. Na het eten van knoflook worden knoflookoliën door de poriën vrijgegeven en juist die geur zorgt ervoor dat muggen aarzelen voordat ze je bijten.

Wat doen muggen overdag?

Gebruik kamille om jezelf in te smeren

Om muggen op afstand te houden, kun je een kamillebad nemen en jezelf niet afspoelen, of je kunt natte kamillebloemen op je huid aanbrengen. Het resultaat is dat je een geur verspreidt waar muggen niet van houden. Het enige nadeel is dat je partner waarschijnlijk hetzelfde moet doen.

Kies voor lichte kleding om een muggenbeet te voorkomen

Wil je overdag minder kans hebben om gestoken te worden? Draag dan kleding in lichte kleuren, zoals wit. Muggen zijn minder geneigd om te steken wanneer je lichte kleding draagt. Daarentegen worden muggen juist aangetrokken tot zwarte en rode kleding. Dit heeft te maken met de manier waarop licht wordt gereflecteerd. Witte kleding weerkaatst meer licht, terwijl zwarte kleding juist licht absorbeert.

Gebruik een effectief anti-muggenmiddel

Let op: de meeste producten met citronella zijn niet effectief. Dus het lezen van een boek in de tuin bij een citronellakaars zal de muggen niet tegenhouden. Het enige dat echt helpt, is het gebruik van een anti-muggenmiddel met DEET, bij voorkeur met een concentratie van 40%. Je kunt muggen eventueel ook misleiden door de terrasverwarmer aan te zetten. Houd er echter rekening mee dat als een mug je eenmaal heeft gevonden, hij zich niet gemakkelijk laat afschrikken. En de kans op een muggenbeet er dus is.

Laat het licht gerust aan

Het is een misvatting dat muggen worden aangetrokken door licht. Muggen worden daarentegen aangetrokken door lichaamsgeur. Het in- en uitschakelen van licht heeft dus geen enkele invloed op het aantal muggen dat in je slaapkamer rondzoemt. Je kunt dus gerust het licht aan laten zonder je zorgen te maken over extra muggen of een muggenbeet.

Houd ramen en deuren goed gesloten

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar toch wordt het vaak over het hoofd gezien: vergeet niet om de deuren en ramen goed gesloten te houden! Als je ’s avonds een raam open laat, is dat een uitnodiging waar muggen geen ‘nee’ tegen zullen zeggen. Wat kun je wel doen om muggen te voorkomen? Zorg ervoor dat alles goed afgesloten is en laat de deur zelfs niet op een kier staan. Wil je wat frisse lucht in huis? Plaats dan horren voor ramen en deuren. Hiermee voorkom je dat muggen tijdens warme lente- of zomeravonden naar binnen komen. Zo kun je genieten van een verkoelend briesje terwijl je de muggen buiten houdt!

Gebruik een klamboe tijdens het slapen

Als je nog steeds last hebt van die kleine bijters, is er altijd nog de klamboe. Het houdt muggen op afstand en zorgt ervoor dat je ongestoord kunt slapen. Zorg er wel voor dat er geen gaten in de klamboe zitten, want muggen weten altijd op miraculeuze wijze een weg naar binnen te vinden. Hang de klamboe ook hoog en ver genoeg van het bed af, zodat je niet alsnog gestoken wordt. Als je last hebt van het vervelende gezoem van de hongerige insecten, kun je ook oordopjes gebruiken, zodat je als een roos kunt slapen!

Geef een reactie