Hoeveel suiker zit er in cola? En is cola zero gezonder?

cola

Cola staat bekend om zijn zoete smaak, maar heb je je ooit afgevraagd hoeveel suiker er in één blikje of flesje zit? En is cola zero dan een betere keuze, of lijkt het alleen maar zo? Ontdek alles over suikergehaltes en de mogelijke voordelen van de zero of light variant.

Wat zit er in cola?

Toegevoegde suikers is een van de belangrijkste ingrediënten in cola. Een blikje bevat ongeveer zeven suikerklontjes. Het type suiker verschilt van de kristalsuiker die normaal in koffie of thee wordt gebruikt. Frisdrankproducenten maken vaak gebruik van fructose-glucosestroop, een suikerstroop die door de hoge fructoseconcentratie nog zoeter is dan traditionele suiker en bovendien goedkoper is.

Daarnaast heeft cola een cafeïnegehalte van 32 milligram, wat vergelijkbaar is met een kopje thee; koffie bevat gemiddeld 80 milligram cafeïne. Verder bevat de frisdrank ingrediënten zoals fosforzuur, sprankelend water, Arabische gom en kleurstoffen zoals karamel.

Hoeveel suiker zit er in andere drankjes?

Andere frisdranken, zoals sinas, cassis, 7up en tonic, bevatten doorgaans een vergelijkbare hoeveelheid suiker. De totale hoeveelheid suiker die je consumeert, hangt af van de hoeveelheid die je drinkt. Hieronder vind je de suikerinhoud van een glas, blikje, flesje en een grote fles cola.

Eenheid Hoeveelheid Gram suiker Klontjes Kcal
Klein glas100 ml 10,4  341 
Groot glas250 ml 26103
Blikje300 ml 31,2123
Flesje500 ml 5213 205
Grote fles1500 ml 15639615

Hoeveel suiker mag je hebben?

Cola bevat meer toegevoegde suiker dan gezond wordt geacht. Volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie zou je slechts 5 procent van je dagelijkse calorie-inname uit toegevoegde suikers moeten halen. Dat komt neer op 25 gram voor iemand met een dagelijkse behoefte van 2000 kilocalorieën. Een enkel blikje cola overschrijdt deze limiet al.

Wat doet cola met je lichaam?

Wanneer het lichaam deze suikers niet verbrandt, kan dit leiden tot overtollig vet en overgewicht. Overmatige suikerinname vergroot ook het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. De aanwezige fructose in Coca-Cola is met name niet gunstig voor de lever.

Naast de suikerproblematiek brengt overmatige consumptie van cola nog meer gezondheidsrisico’s met zich mee. Een teveel aan fosforzuur kan leiden tot botontkalking of osteoporose, vooral bij vrouwen na de menopauze. Bovendien veroorzaken het zuur in het drankje en het hoge suikergehalte schade aan het gebit, met een verhoogd risico op gaatjes en parodontitis.

cola

Is cola zero gezonder?

Is Cola light of cola zero dan een betere idee? Deze varianten bevatten zoetstoffen zoals aspartaam en acesulfaam-K in plaats van suikers. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat deze dranken een echt gezondere optie zijn. Ze kunnen in de eerste plaats de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, wat vooral relevant is voor mensen met diabetes. Daarnaast kunnen kunstmatige zoetstoffen de darmflora beïnvloeden, wat op zijn beurt de spijsvertering kan beïnvloeden. Bovendien suggereert onderzoek dat kunstmatige zoetstoffen het hongergevoel kunnen verhogen, waardoor mensen mogelijk meer gaan eten.

Er zijn echter geen wetenschappelijke bewijzen dat deze zoetstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid bij normaal gebruik. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het drinken van cola Zero in matige hoeveelheden past binnen een gezond voedingspatroon.