Hoofdpijn? Drink een paar glazen water

Hoofdpijn

De meeste mensen nemen paracetamol als ze hoofdpijn hebben. En dat terwijl water drinken soms de beste oplossing is. Uit een onderzoek van wetenschappers van Maastricht UMC+ is gebleken dat water drinken meestal er voor zorgt dat de hoofdpijn weg gaat.

Hoofdpijn of migraine

Een knallende hoofdpijn die uren tot dagen aanhoudt. Een koppijn die komt in aanvallen en gepaard kan gaan met aura’s en misselijkheid. Wie op internet zoekt naar een oplossing komt lange lijsten met voedingsmiddelen die gegeten dan wel vermeden moeten worden. Zo zou je chocola en koffie moeten vermijden en juist wel veel bietensap en noten moeten eten . Het bewijs daarvoor ontbreekt echter. Alleen over water is de wetenschap iets enthousiaster: veel water drinken zou kunnen helpen.

hoofdpijn

Hoofdpijn door vochtgebrek

Hoofdpijn ontstaat vaak door vochtgebrek in de hersenen. Enkele glazen water drinken is in dat geval beter dan een aspirientje slikken. Dit onderdrukt alleen de pijn. En helpt het water niet, dan kan het nog geen kwaad. Water drinken is hoe dan ook gezond.

Minder last van migraine

Enkele jaren geleden merkten wetenschappers van de Universiteit van Maastricht dat een patiënt met blaasproblemen, die aangeraden werd om meer water te drinken, zijn migraines duidelijk zag verbeteren.

Onderzoeksleider dr. Mark Spigt en zijn team besloten daarom om verder onderzoek uit te voeren naar de invloed van water op hoofdpijn. Hij riep meer dan 100 patiënten op die regelmatig last hadden van lichte of ernstige hoofdpijn.

Meer water drinken

De wetenschappers leerden hen hoe ze de pijn konden verzachten, door het verminderen van stress, het verbeteren van de slaapgewoonten en het vermijden van cafeïne. Daarnaast kreeg de helft van de proefpersonen de opdracht om gedurende drie maanden anderhalve liter water te drinken, bovenop hun normale vochtinname.

Uit de resultaten bleek dat degene die extra water dronken zich duidelijk beter voelden dan de andere proefpersonen.

Baat het niet, dan schaadt het niet

,,We veronderstellen dat sommige hoofdpijnpatiënten baat kunnen hebben bij het drinken van extra water. Voor wie aan chronische hoofdpijn lijdt, kan het dus zeker geen kwaad om dat voor een korte periode te proberen. Op die manier kunnen ze nagaan of er ook bij hen een verbetering is’, leggen de wetenschappers uit. ,,Voldoende hydratie is gezond, waardoor veel mensen zich beter voelen.”