Hoe een huwelijk je BMI kan beïnvloeden: mannen worden zwaarder

huwelijk

Het is een bekend cliché, maar er zit een kern van waarheid in: mensen die een relatie hebben, komen vaak aan. Volgens een recente wetenschappelijke studie worden mannen in het bijzonder zwaarder zodra ze getrouwd zijn.

Om de invloed van een huwelijk op ons BMI te onderzoeken, hebben wetenschappers van de Chinese Academy of Social Sciences de BMI van deelnemers tussen de 18 en 45 jaar geanalyseerd. Uit de studie bleek dat de Body Mass Index daadwerkelijk wordt beïnvloed door een huwelijk, vooral bij mannen. Dit fenomeen wordt in de studie ook wel ‘happy fat’ genoemd.

Eerder werd al bewezen dat mensen zwaarder worden van samenwonen

Overgewicht

De onderzoekers concludeerden niet alleen dat de BMI van mannen over het algemeen stijgt na het huwelijk, maar ook dat een extra 5,2 procent van de mannen met overgewicht te maken krijgt en een extra 2,5 procent lijdt aan obesitas. Volgens de studie eten mannen meer na het huwelijk en bewegen ze minder, wat deze verandering verklaart. Bij vrouwen werd echter geen significante evolutie waargenomen.

Huwelijk

“Gezien de correlatie tussen zwaarlijvigheid en verschillende ziekten, moeten gezinsleden, vooral mannen, tijdens hun huwelijk prioriteit geven aan fysieke fitheid en gezondheidsmanagement. Het volksgezondheidsbeleid zou het huwelijk moeten beschouwen als een belangrijk interventiepunt. De resultaten van het onderzoek suggereren dat er aparte managementplannen voor lichaamsgewicht na het trouwen moeten worden ontwikkeld voor mannen en vrouwen,” aldus de onderzoekers.

De wetenschappers baseerden hun studie op gegevens uit de China Health and Nutrition Survey, dus het is niet duidelijk of een vergelijkbare trend zich ook elders voordoet.

Geef een reactie