Is appelsap een gezond drankje?

appelsap

De meeste kinderen zijn gek op zoet. Een pakje appelsap is dan ook vaak snel leeg. Maar is appelsap net zo gezond als een gewone appel? En is er verschil tussen al die soorten appelsap die je in de winkel kunt krijgen?

Appelsap

Welke appels er precies inzitten maakt voor de kwaliteit van je sap niet veel uit. De bereidingswijze is veel belangrijker. Verse appelsap bestaat voor 100% uit fruit en nadat het geperst is gaat het meteen in een pak of een fles. Om het langer houdbaar te maken wordt er soms nog een onschuldig conserveringsmiddel aan toegevoegd of wordt het gepasteuriseerd. Appelsap staat bekend om zijn zoete en fruitige smaak. De smaak kan variëren afhankelijk van het type appels dat wordt gebruikt om het sap te maken.

Wat is appelsap troebel

  • Niet gefilterd: Troebele appelsap wordt meestal niet zo grondig gefilterd als gewone appelsap. Hierdoor blijven kleine deeltjes van appelpulp en vezels in de sap achter, waardoor het een troebele uitstraling krijgt.
  • Natuurlijk: Troebele appelsap wordt vaak beschouwd als meer natuurlijk omdat het minder is verwerkt en dichter bij het oorspronkelijke sap van de appels blijft.
  • Smaak en textuur: Het behoudt doorgaans een rijkere, vollere smaak en heeft soms een iets dikkere textuur vanwege de aanwezigheid van vezels.

Gewone (heldere) appelsap:

  • Gefilterd: Gewone appelsap wordt meestal grondiger gefilterd om alle deeltjes en vezels te verwijderen, waardoor het een heldere, transparante uitstraling krijgt.
  • Verwerkt: Dit type appelsap ondergaat een meer intensieve verwerking, inclusief filtratie en pasteurisatie (verhitting om bacteriën te doden), om een langere houdbaarheid te garanderen.
  • Smaak en textuur: Het kan iets milder van smaak zijn en heeft meestal een lichtere textuur dan troebele appelsap.

Meest gedronken appelsap

De meest gedronken en ook meteen de goedkoopste appelsap wordt uit concentraat gemaakt. Vaak wordt dit concentraat in China of Zuid-Amerika maar ook wel in Polen. Die appels worden direct naar het plukken geperst. Het water verdampt en de vezels en de schilletjes en pitjes worden verwijderd. Wat dan overblijft heet concentraat. Nederlandse fabrikanten doen daar weer water, aroma’s en soms suiker bij. Het is belangrijk om het etiket te lezen om te begrijpen wat er in een specifiek product zit.

Diarree

Vitamines zoals vitamine C vind je niet terug in concentraat. Door de bewerkingen gaan de meeste vitamine c en vezels verloren. Wat dat betreft kun je beter een appel eten. Ook wordt er vaak gezegd dat je een kind appelsap moet geven als het last heeft van diarree. Dat is niet waar. Inmiddels is bewezen dat peuterdiarree juist grotendeels wordt veroorzaakt door appelsap.

Is appelsap laxerend?

Dit komt door de enzymen die toegevoegd worden om het sap helder te krijgen. Dit werkt weer laxerend. Wat dat betreft is troebel sap beter voor je darmen.

Dit laxerende effect is grotendeels te danken aan de natuurlijke suikers en vezels die in appelsap voorkomen, evenals aan bepaalde zuren die in appels voorkomen. Hier zijn enkele redenen waarom appelsap als laxerend kan worden beschouwd:

  1. Vezels: Hoewel appelsap minder vezels bevat dan hele appels, bevat het nog steeds enige vezels. Vezels kunnen de darmfunctie bevorderen en helpen bij een regelmatige stoelgang.
  2. Sorbitol: Appelsap bevat natuurlijke suikers, waaronder sorbitol. Sorbitol is een suikeralcohol die in sommige vruchten voorkomt en een mild laxerend effect kan hebben, vooral bij gevoelige individuen. Het kan water naar de darm trekken en de ontlasting verzachten.
  3. Malic Acid: Appels bevatten ook appelzuur (malic acid), dat de darmperistaltiek kan stimuleren, wat de beweging van voedsel en afval door het spijsverteringskanaal bevordert.
appelsap

Suiker

De hoeveelheid suikers ( fructose en glucose bij de ingrediënten) is in bijna alle soorten gelijk. In een glas appelsap zitten drie suikerklontjes. Of het nu versgeperst is of uit een pak komt. De hoeveelheid fruitsuiker kan zorgen voor overgewicht en tandbederf. Het advies is dan ook om maar 1 glaasje per dag te nemen. Laat je kind ook niet de hele dag sabbelen aan drinkflesjes met sap. De zuren en suikers zijn schadelijk voor het gebit. Ze veroorzaken erosie die het glazuur kan beschadigen en voor gaatjes kan zorgen. 

Laat je kind liever uit een gewone beker drinken of uit een pakje met een rietje. En dan het liefst in een

Slecht?

Mag je nu nooit meer appelsap drinken? Nee hoor. Zo af en toe een glaasje of pakje appelsap is helemaal niet erg. Maar als fruitvervanger hoef je het dus niet te nemen. Een glas van 150 ml appelsap bevat 65 kcal.

Lees ook: In welke limonade zit minder suiker

Geef een reactie