Is elektrisch tandenpoetsen beter dan gewoon poetsen?

Elektrisch tandenpoetsen

Twee keer per jaar naar de tandarts voor controle, minimaal twee keer per dag je tandenpoetsen. Maar ga je elektrisch tandenpoetsen of met een ouderwetse tandenborstel.

Is poetsen met een elektrische tandenborstel beter?

Ja, je tanden poetsen met een elektrische tandenborstel is beter dan met een handtandenborstel. En wel om de volgende redenen.

  1. Effici├źnte reiniging: Elektrische tandenborstels nemen het schrob- en boenwerk over, wat kan bijdragen aan een grondige verwijdering van tandplak. De tandenborstel biedt een geautomatiseerde beweging die je helpt bij het reinigen van je tanden.
  2. Verbeterde toegang: De kleinere kop van de elektrische tandenborstel maakt het gemakkelijker om moeilijk bereikbare plekken in je mond te poetsen, zoals tussen de tanden en kiezen.
  3. Ingebouwde timer: Veel elektrische tandenborstels hebben een ingebouwde timer die je helpt bij het naleven van de aanbevolen poetstijd van twee minuten. Dit zorgt ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan elke poetsbeurt.
  4. Gemak: Elektrische tandenborstels vereisen over het algemeen minder fysieke inspanning, omdat de roterende of oscillerende beweging van de borstelkop het poetsen vergemakkelijkt. Dit kan handig zijn voor mensen met beperkte handmotoriek.

Voordelen van handmatig tandenpoetsen

  1. Kosten: Handmatige tandenborstels zijn over het algemeen goedkoper dan elektrische tandenborstels en hebben geen extra kosten voor batterijen of oplaadstations.
  2. Draagbaarheid: Handmatige tandenborstels zijn gemakkelijk mee te nemen en vereisen geen extra ruimte of stopcontacten.
  3. Controle en gewoontevorming: Met een handmatige tandenborstel heb je volledige controle over de poetsbewegingen en druk die je uitoefent. Dit kan nuttig zijn bij het aanleren van goede poetstechnieken en het behouden van consistentie.
Elektrisch tandenpoetsen

Nadelen elektrisch tandenpoetsen

Vanuit tandheelkundig perspectief zijn er eigenlijk geen nadelen verbonden aan elektrisch tandenpoetsen in vergelijking met handmatig tandenpoetsen. Er zijn echter enkele punten om in gedachten te houden:

  1. Mogelijk ongemak: Sommige mensen kunnen het trillen of de beweging van een elektrische tandenborstel als vervelend ervaren. Dit kan ertoe leiden dat ze minder vaak poetsen of de poetstijd verkorten. Het is belangrijk om een tandenborstel te kiezen waarbij je je comfortabel voelt tijdens het poetsen.
  2. Kosten: Handmatige tandenborstels zijn over het algemeen goedkoper dan elektrische tandenborstels. Als kosten een belangrijke factor zijn, kan een handtandenborstel een meer betaalbare optie zijn.

Is alleen tandenpoetsen voldoende?

Elektrisch tandenpoetsen kan een grote bijdrage leveren aan je mondverzorging. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat tandenpoetsen alleen niet voldoende is. Naast het poetsen van je tanden is het essentieel om ook de ruimtes tussen je tanden goed te verzorgen. Zelfs met een elektrische tandenborstel is het niet altijd mogelijk om overal bij te komen. De ruimtes tussen je tanden kunnen vaak niet grondig gereinigd worden door alleen tandenpoetsen. Dit is zorgwekkend, gezien ongeveer 40% van het tandoppervlak zich tussen de tanden bevindt. Daarom is het van belang om je gebit aanvullend te reinigen met behulp van ragertjes of flosdraad. Door deze extra stappen toe te voegen aan je mondverzorgingsroutine, zorg je ervoor dat je tanden en tandvlees optimaal gezond blijven.

Welke elektrische tandenborstel is het beste?

Er zijn elektrische tandenborstels te koop met een ronde borstel die heen en weer draait en tandenborstels met een langwerpige kop die heen en weer trilt. De ronde borstels zijn doorgaans iets effectiever in het reinigen van je tanden.

Daarnaast moet je rekening houden met de stroomvoorziening van de elektrische tandenborstel. Er zijn borstels met batterijen en borstels met een oplaadbare accu op de markt. De tandenborstels met batterijen hebben over het algemeen iets minder reinigingskracht en een beperkter aantal poetsbewegingen. Voor een optimaal resultaat kies je dus voor een elektrische tandenborstel met een ronde kop en met een oplaadbare accu.

Tandenborstel vervangen

Het is belangrijk om regelmatig de opzetborstel van je tandenborstel te vervangen. Zodra de haren van de opzetborstel zo verbogen zijn dat ze buiten de steel uitsteken, is het aan te raden om een nieuwe opzetborstel te gebruiken. Als dit vaker dan eens per drie maanden gebeurt, is het goed om je poetstechniek te evalueren, omdat je mogelijk te hard poetst. Gelukkig hebben veel nieuwe elektrische tandenborstels een sensor die overmatige druk tijdens het poetsen detecteert en tegengaat. Dus het upgraden van je elektrische tandenborstel kan ook helpen bij het verbeteren van je poetsgedrag! Het is dus belangrijk om zowel regelmatig de opzetborstel te vervangen als je poetstechniek in de gaten te houden voor een optimale mondverzorging.

Geef een reactie