Van havermout wordt vaak gezegd dat het gezond is, maar is dat wel zo? Het staat in ieder geval in de Schijf van Vijf. Maar er zijn toch nog wat factoren die het ongezond kunnen maken. Het klaarmaken en wat jij er aan toevoegt spelen daar een grote rol in.
Wat is havermout
Havermout is gemaakt van geknipte en geplette haverkorrels. Haver is een graansoort. Er bestaan ook havervlokken. Die kun je ook nemen maar dat zijn de ongeknipte geplette haverkorrels. Soms worden havermout of havervlokken geroosterd vanwege de smaak. Vaak worden ze ook voorgestoomd om de bereidingstijd te verkorten. Omdat het gemaakt wordt van hele haverkorrels valt het onder de volkoren granen. Niet geschikt voor mensen met coeliakie dus.
Havermout eten
Havermout wordt veel gegeten bij het ontbijt, maar je kunt het ook eten als tussendoortje of toevoegen aan gerechten en baksels. Het wordt vaak met melk gegeten als pap. Of het wordt in de yoghurt gestrooid. Het kan ook in een pak muesli zitten of in andere ontbijtproducten. Je vindt het ook in koekjes en in voorverpakte repen. Let er wel op dat daar vaak ook veel suikers aan toegevoegd zijn.
Hoe eet jij het?
De samenstelling en bereiding bepaalt hoe gezond het is. Als je havermout maakt met melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, heb je een gezond ontbijtje. Eventueel kun je fruit of wat noten toevoegen. Melk kun je door sojadrink vervangen, mits er calcium en vitamine B12 aan toegevoegd is. Een havermoutreep of koekje als ontbijt of lunch is minder gezond: vaak zijn daar best wat suikers aan toegevoegd en/of is de portie erg groot.
Brood of havermout?
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet. Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed werkt. Eet je altijd havermout in plaats van brood, kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. In Nederland en in veel andere landen zit jodium bijna niet in de grond. Daardoor zit het van nature in maar weinig producten. In Nederland was een jodiumtekort lange tijd een probleem. Daarom is na de Tweede Wereldoorlog ervoor gekozen om jodium toe te voegen aan keukenzout en bakkerszout. Sinds jodium in brood zit, komt de ziekte struma (of krop) in Nederland niet of nauwelijks meer voor.
Havermout glutenvrij
Haver bevat van nature geen gluten, maar komt wel vaak in aanraking met glutenbevattende granen zoals tarwe. Daardoor kan haver sporen van gluten bevatten. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor mensen met glutenintolerantie (coeliakie), tenzij het officiële Glutenvrij logo op de verpakking staat.