Waarom is lachen gezond? En is het een medicijn?

Lachende man op de bank

Lachen is een menselijke uitdrukking van vreugde, plezier of geluk die in elk deel van de wereld gelijk is. Het is een belangrijk aspect van sociale interactie en heeft verschillende gezondheidsvoordelen, zoals het verminderen van stress en het bevorderen van een gevoel van welzijn.

Lachen heeft vooral mentale voordelen. Zo is er veel onderzoek gedaan naar het effect onder meer je immuunsysteem en het voorkomen van hartfalen, maar de resultaten zijn wisselend. Wel is wetenschappelijk bewezen dat het een pijnstillende werking heeft. Je zou lachen dus kunnen vergelijken met aspirine. Nu heeft gewoon glimlachen weinig effect. Je zult wel je best moeten doen want alleen een oprechte, gemeende lach zou effect hebben.

Waarom is lachen een goede pijnstiller?

Bij een oprechte, gemeende lach wordt de productie van endorfine in je hersenen gestimuleerd. Dit is een morfineachtige stof die pijn verzacht en een plezierig gevoel geeft. Naast endorfine komen er onder andere nog stofjes vrij als dopamine en serotine. Dopamine zorgt voor kalmte en algemeen welbevinden. Serotine voor een geluksgevoel en een goed humeur.

Waarom is lachen gezond?

 • Het verhoogt de productie van antilichamen en T-cellen, waardoor je immuunsysteem sterker wordt.
 • Het verlaagt de niveaus van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, wat helpt om stress te verminderen.
 • Door de aanmaak van endorfines, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam, kan het pijn verminderen.
 • Het zorgt voor een betere bloeddoorstroming, wat goed is voor je hart en bloedvaten.
 • Het lachen zelf en de ontspanning die daarna volgt helpen om spieren te ontspannen en stress te verminderen.

Mentale Voordelen

 • Het verhoogt de afgifte van endorfines en serotonine, waardoor je je gelukkiger en meer ontspannen voelt.
 • Het kan helpen om angst en spanning te verminderen, waardoor je je rustiger voelt.
 • Regelmatig lachen kan je mentale scherpte en geheugen verbeteren.
Lachende vrouwen op een bed, lachen

Kan het je bloeddruk verlagen?

Hoewel er geen eenduidig bewijs is dat lachen bijvoorbeeld bloeddrukverlagend werkt en hartproblemen kan verminderen blijkt wel dat mensen die ergens snel de humor van inzien over het algemeen tevredener zijn met hun gezondheid. Cardiologen aan de University of Maryland Medical Center in de Amerikaanse stad Baltimore kwamen nog tot een andere conclusie. Ze ontdekten dat schateren naast de extra zuurstof die je erdoor binnenkrijgt een verband heeft met het gezond functioneren van bloedvaten. Lachen en een actief gevoel voor humor zou je dus kunnen beschermen tegen een hartaanval.

Calorieën verbranden

Een flinke lach bui kan inderdaad helpen bij het verbranden van calorieën, hoewel het geen vervanging is voor een volwaardige oefening. Hoewel je hartslag en calorieverbruik met 10 tot 20 procent stijgen tijdens een schaterlach tonen onderzoeken aan dat 10 tot 15 minuten schateren ongeveer 10-40 calorieën kan verbranden. Dit hangt af van de intensiteit en duur van je lachbui. In de praktijk komt dat erop neer dat je drie uur aangesloten de slappe lach moet hebben om een zakje chips te verbranden.

Oprecht lachen of nep lachen?

Het interessante aan het effect van lachen op zowel je mentale als fysieke gezondheid is dat je lichaam geen onderscheid kan maken tussen ‘echt’ lachen en ‘nep’ lachen. Wanneer je dus expres hardop gaat schateren, registreert je lichaam dit als een teken van oprechte lachbui. Hierdoor komen bijvoorbeeld de effecten zoals verlaagde bloeddruk en verminderde aanmaak van de stresshormonen cortisol, epinefrine en norepinefrine op gang, zelfs als je doet alsof.

Hoe vaak lachen mensen?

Volwassenen doen het gemiddeld 17 keer per dag, terwijl kinderen tot 300 keer per dag kunnen lachen. Onderzoeken tonen aan dat mensen 30 keer meer kans hebben om te schateren in sociale situaties dan wanneer ze alleen zijn.

Praktische tips om meer te lachen

 1. Kijk naar komedies, lees grappige boeken, of bekijk humoristische video’s.
 2. Breng tijd door met grappige vrienden en familie
 3. Overweeg deelname aan lachtherapie of lach-yoga om meer te lachen en te profiteren van de gezondheidsvoordelen.
  €74,44
  Op voorraad
  Bol.com

  Geef een reactie