Welke thee is gezond? Hoeveel mag je drinken?

Zwarte, witte, groene, rooibos, kruidenthee en met vruchten. De winkels liggen vol met thee en zelfs bij speciale winkels waar allemaal verschillende losse soorten losse verkocht wordt. De drank staat in de Schijf van vijf, maar hoeveel koppen mag je per dag drinken?

Wanneer is thee thee

Wist je dat er ongeveer drie miljard kopjes thee per dag gedronken worden. Na water is het dan ook het populairste drankje ter wereld. Toch zeggen mensen vaak dat ze thee drinken terwijl het eigenlijk helemaal geen thee is. Thee mag alleen thee heten als het gemaakt is van de Camelia Sinenis. Alles van de plant wordt gebruikt. Na verwerking gaat het als zwarte, groene, witte thee en oolongthee in honderden varianten de wereld over.

Is thee gezond?

Thee, met name zwarte en groene, bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het neutraliseren van schadelijke vrije radicalen in het lichaam. Deze antioxidanten staan bekend als polyfenolen en hebben ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Ze kunnen bijdragen aan een verbeterde hartgezondheid, versterking van het immuunsysteem en het verminderen van het risico op bepaalde chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, beroertes, type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker.

Daarnaast kan het drankje hydraterend zijn en een alternatief bieden voor dranken met toegevoegde suikers. Het drinken zonder suiker kan helpen bij het handhaven van een gezond gewicht en het verminderen van het risico op obesitas. Het is echter belangrijk op te merken dat de gezondheidseffecten van thee afhangen van verschillende factoren, waaronder de soort, de bereidingswijze en de totale voedings- en levensstijl van een persoon. Het is altijd verstandig om een gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl te handhaven voor een optimale gezondheid.

Hoeveel thee mag je drinken?

Met een gemiddelde consumptie van 150 liter per persoon per jaar zijn Nederlanders echte liefhebbers van koffie, maar we hebben ook zeker een voorliefde voor thee, met een gemiddelde consumptie van 100 liter per jaar. Opvallend is dat vrouwen twee keer zoveel van deze warme drank genieten als mannen.

De Gezondheidsraad adviseert om dagelijks drie koppen zwarte of groene thee te drinken. Dit vermindert het risico op hartinfarcten, beroertes en type 2 diabetes. Wat betreft de rooibos- en kruidenvariant zijn er weinig gezondheidseffecten te noemen, omdat er te veel verschillende soorten en mengsels zijn. Eigenlijk kunnen rooibos- en kruidenthee zelfs niet als thee worden beschouwd, omdat ze niet afkomstig zijn van de theeplant.

Welke thee is gezond?

De focus van de Gezondheidsraad ligt op ‘gewone’ zwarte of groene variant. Beide varianten komen van de theeplant (Camellia sinensis), waarbij het enige verschil is dat zwarte thee geoxideerd is (gefermenteerd of vergist in de open lucht). Dit verandert de kleur en smaak, maar heeft nauwelijks invloed op de gezondheidseffecten. Het drankje bevat theïne, dat hetzelfde is als cafeïne en dus een stimulerend effect heeft. De zwarte variant bevat iets meer theïne dan de groene (30-40 versus 20-30 mg), maar in beide gevallen is dit aanzienlijk minder dan de 85 mg cafeïne in een kop koffie.

Zwarte thee

Zwarte en groene thee worden beiden verkregen uit de Camellia sinensis plant. Zwarte thee ondergaat een oxidatieproces na het plukken en drogen, wat resulteert in de kenmerkende zwarte kleur en smaak. Aan de andere kant wordt groene thee verkregen van dezelfde plant, maar ondergaat het geen oxidatie. Hierdoor behoudt groene variant zijn groene kleur. Zowel witte thee als Oolong thee worden ook afgeleid van de theeplant. Oolong is een halfgeoxideerde variant, waardoor het qua karakteristieken tussen groene en zwarte variant in valt. Het is dus aannemelijk dat de gezondheidseffecten van zwarte en groene thee ook van toepassing zijn op Oolong variant. Witte ondergaat de minste bewerking. Het is echter niet onderzocht of de gezondheidseffecten vergelijkbaar zijn met die van zwarte of groene variant.

Zwarte thee is te koop in verschillende smaken, bijvoorbeeld

  • English breakfast
  • Engelse melange
  • Earl grey
  • Met vruchtensmaak (zoals sinaasappel, citroen, aardbei, bosvruchten).

Ook groene thee is er in verschillende varianten, bijvoorbeeld met citroen of munt.

thee gezond

Kruidenthee

Kruidenthee wordt niet beschouwd als echte thee, aangezien het niet afkomstig is van de theeplant. In plaats daarvan wordt het gemaakt door het trekken van planten, vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen en specerijen zoals zoethout of kamille. Kruidenthee wordt daarom niet meegeteld als onderdeel van de aanbevolen consumptie van 3 koppen zwarte of groene thee. Het is belangrijk op te merken dat (kruiden)thee plantengifstoffen kan bevatten. Sommige kruidentheeën, zoals zoethoutthee of sterrenmix, kunnen ook de bloeddruk verhogen. Daarom is het verstandig om ze niet in overmatige hoeveelheden te drinken.

Looizuur

In groene en zwarte thee zit ook looizuur (tannine) en dat kan je tandglazuur aantasten, waardoor je tanden verkleuren. Hoe langer je de thee laat trekken, hoe meer looizuur. Groene thee bevat meer looizuur dan zwarte thee en is daarom eigenlijk slechter voor je tanden. Het beste is om na een kop thee je mond even te spoelen met water of thee te drinken met een wolkje melk. Melkeiwit bindt namelijk de tannines. Die Britten hebben het niet zo verkeerd bekeken.

Kortom: zwarte en groene thee zijn gezonde dranken en een goed alternatief voor water, mits je er geen suiker in doet.

Hoeveel cafeïne zit er in thee

  • Zwarte thee bevat gemiddeld de meeste cafeïne. 30 mg per kopje
  • Witte thee is de minst bewerkte thee met een natuurlijke oxidatie. Deze drank bevat per kopje 17 mg cafeïne.
  • Groene thee bevat 20 mg cafeïne per kopje.

Geef een reactie