Kaarsen zijn ongezond: zo beperk je de gezondheidsrisico’s

kaarsen

Zelf vind ik het heerlijk. Lekker op de bank met een grote kop thee. Lekker onder een dekentje en een brandende woodwick kaars aan op tafel. WoodWick-kaarsen hebben een houten lont, die een knisperend geluid maakt tijdens het branden, wat een rustgevend en gezellig effect creëert dat lijkt op het geluid van een knetterend haardvuur. Maar hoe gezond is dat nu al die kaarsen?

Kaarsen branden is gezellig

Kaarsen worden vaak geassocieerd met gezelligheid om verschillende redenen:

  1. Kaarsen bieden een zachte, warme gloed die een intieme sfeer creëert in elke ruimte. Het zachte licht is vaak aangenamer dan fel kunstlicht, waardoor een ontspannen en rustgevende ambiance ontstaat.
  2. Geur: Veel kaarsen zijn geparfumeerd met aangename geuren zoals vanille, lavendel of sandelhout. Deze geuren kunnen een gevoel van comfort en welzijn bevorderen, waardoor de ruimte nog gezelliger aanvoelt.
  3. Ritueel en traditie: Het aansteken kan een ritueel zijn dat wordt geassocieerd met ontspanning, reflectie of viering. Het kan mensen helpen om te vertragen, tot rust te komen en te genieten van het moment, vooral in drukke tijden.
  4. Esthetiek: Kaarsen komen in verschillende vormen, kleuren en maten en kunnen een decoratief element toevoegen aan elke ruimte. Het zien van kaarsen in een ruimte kan een gevoel van warmte en gastvrijheid creëren.
  5. Knisperend geluid: In het geval van WoodWick-kaarsen, produceren ze een rustgevend knisperend geluid dat lijkt op het geluid van een haardvuur. Dit geluid draagt bij aan de gezellige sfeer en kan kalmerend werken.
kaarsen

Giftige stoffen

Traditioneel worden kaarsen gemaakt van paraffine, een heldere olie die wordt gewonnen uit aardolie. Deze grondstof is ook populair voor geurkaarsen vanwege haar vermogen om geuren goed vast te houden. Helaas staat paraffine bekend als ongezond, omdat het bij het smelten vluchtige organische stoffen zoals benzeen en formaldehyde kan vrijgeven. Deze stoffen zijn kankerverwekkend en kunnen irritatie aan de ogen en longen veroorzaken. Hoewel de concentratie in individuele kaarsen klein is en geen directe schade veroorzaakt, kan het aansteken van veel kaarsen in een kleine en slecht geventileerde ruimte ongemak veroorzaken. Je kunt je licht in het hoofd voelen en duizelig worden, vergelijkbaar met het effect van overmatig alcoholgebruik.

Natuurlijke kaarsen en fijnstof

Om deze schadelijke stoffen te vermijden, is het verstandiger om te kiezen voor natuurlijke kaarsen gemaakt van bijenwas, palmolie, kokosolie of bijvoorbeeld sojawas. Het is alleen wel een misvatting dat er met natuurlijke kaarsen helemaal geen probleem zou zijn. Het blijft een verbrandingsproces. Vanaf het moment dat je het lont van welke kaars dan ook aansteekt, komt er rook vrij en verspreidt er fijnstof door de kamer. Een aanzienlijke hoeveelheid fijnstof kan de longen belasten.

Kunnen we dan geen kaarsen meer branden?

Een paar brandende kaarsen in een ruimere of goed geventileerde kamer zullen waarschijnlijk weinig schade veroorzaken. Bij geurkaarsen komt echter nog het extra probleem van mogelijke allergieën om de hoek kijken, met name door de etherische oliën die worden gebruikt

Is het mogelijk om de uitstoot te verminderen?

Hoewel er geen kaarsen zijn die geen fijnstof uitstoten, kun je wel stappen ondernemen om de hoeveelheid ervan te beperken. Bijvoorbeeld door kaarsen niet in de buurt van een luchtstroom te plaatsen, zoals bij een open raam. Ook is het beter om kaarsen of waxinelichtjes niet in hoge glazen of vazen te plaatsen, omdat ze dan mogelijk te weinig zuurstof krijgen, wat kan leiden tot onvolledige verbranding en een verhoogde fijnstofuitstoot.