Kiemgroenten zijn erg gezond en zelf kweken is heel gemakkelijk

Kiemgroenten zijn rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten en bevatten weinig calorieën. Omdat kiemgroenten zo snel groeien, zijn ze vaak een van de meest voedzame delen van de plant. Zo bevatten bijvoorbeeld broccoli-kiemen tot wel 50 keer meer sulforafaan dan volgroeide broccoli. Maar er bestaan nog veel meer soorten.

Kiemgroente

Kiemgroenten zijn kleine, jonge plantjes die ontkiemen uit zaden en peulvruchten. Ze zijn erg voedzaam en gezond omdat ze boordevol zitten met voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, eiwitten en antioxidanten. Ze kunnen worden gekweekt uit een verscheidenheid aan zaden, zoals alfalfa, broccoli, linzen, radijs, mosterd en fenegriek. Het kiemproces kan eenvoudig thuis worden uitgevoerd door de zaden in water te weken en ze vervolgens op een vochtige doek of in een kiemapparaat te laten ontkiemen.

Welke soorten kiemgroente zijn er?

Er zijn ontzettend veel soorten verkrijgbaar. Denk aan alfalfa, broccoli-, radijs-, boerenkool-, knoflook, prei- rode bietenkiemen. Maar ook taugé is een kiemgroente. Deze laatste is niet geschikt als je het paleo dieet volgt.

Waar gebruik je ze voor?

Kiemgroenten zijn een populaire en gezonde toevoeging voor:

  1. Toevoegen aan salades: Kiemgroenten voegen een heerlijke knapperigheid en frisheid toe aan salades. Ze zijn vooral lekker in combinatie met andere groenten, noten en zaden.
  2. Als topping voor broodjes: Kiemgroenten kunnen worden gebruikt als topping voor broodjes, wraps en sandwiches om een extra laagje crunch en smaak toe te voegen.
  3. In roerbakgerechten: Kiemgroenten kunnen aan roerbakgerechten worden toegevoegd als gezonde en knapperige groente-optie.
  4. Als garnering: Kiemgroenten kunnen worden gebruikt als garnering voor soepen, stoofschotels en andere gerechten om kleur en textuur toe te voegen.
  5. Als ingrediënt in smoothies: Kiemgroenten kunnen aan smoothies worden toegevoegd voor extra voedingsstoffen en een gezonde boost.
kiemgroenten

Waar koop je kiemgroenten

Tegenwoordig kun je ze gewoon in de supermarkt krijgen of bij de groentespecialist. Maar zelf kweken is natuurlijk veel leuker. De zaden koop je bij tuincentra of online en zelfs in sommige supermarkten staan tegenwoordig rekken met zaadjes. Kweken is ook helemaal niet moeilijk en je hebt er heel weinig voor nodig. En het mooie is, het kan het hele jaar door.

Kiemgroenten kweken

Het kweken van kiemgroente is een eenvoudig en leuk proces dat je thuis kunt doen. Hier is een stap-voor-stap gids:

  1. Kies de juiste zaden: Kies zaden die geschikt zijn voor kieming, zoals alfalfa, radijs, broccoli, linzen, enz. Je kunt deze zaden kopen in een natuurvoedingswinkel of online.
  2. Spoel de zaden: Spoel de zaden grondig onder stromend water om eventuele stof of vuil te verwijderen.
  3. Week de zaden: Plaats de zaden in een pot of een kiemtoren en voeg voldoende water toe om ze te bedekken. Laat de zaden een nacht weken.
  4. Laat de zaden kiemen: De volgende dag, giet het water af en spoel de zaden opnieuw. Laat de zaden vervolgens in de pot of kiemtoren en zet deze op een warme en donkere plek. Spoel de zaden tweemaal per dag met water en laat het overtollige water weglopen.
  5. Oogsten: De kiemgroente is klaar om te oogsten wanneer de spruiten ongeveer 2-5 cm lang zijn. Dit duurt meestal 3-7 dagen, afhankelijk van het type zaad.
  6. Bewaar en gebruik: Spoel de kiemgroente voorzichtig onder koud water en laat deze uitlekken. Bewaar de kiemgroente in een afgedekte container in de koelkast en gebruik deze binnen een paar dagen.

Geef een reactie