Langer leven en minder stress? Neem een hond!

Met een hond aan je zij leef je langer en heb je minder kans op hartproblemen. Dit meldt de Universiteit van Uppsala in Zweden na onderzoek. Vooral de leeftijd van alleenstaanden is hoger met een trouwe viervoeter.

Hondeneigenaren hebben een 24 procent lagere kans om te overlijden dan zij die geen trouwe viervoeter aan hun zijde hebben. Voor mensen die een hartaanval of beroerte hadden gehad, was dit verschil nog groter. De onderzoekers schrijven dit verschijnsel enerzijds toe aan een emotionele boost, en anderzijds aan een levensstijlverandering die vaak gezond is voor het hart. ,,Hondeneigenaren moeten wel bewegen, simpelweg omdat de hond de deur uit moet”, onderzoeker Dhruv Kazi. ,,Daarnaast kan het aaien van een hond iemands bloeddruk verlagen”.

hond
Beagles

Waarom gezond voor alleenstaanden?

Het onderzoek meldt dat het risico op overlijden bij alleenstaanden met een hond na een hartaanval en ziekenhuisopname 33 procent lager is. Het lagere risico op vroegtijdig overlijden met een trouwe viervoeter komt door de toename van lichamelijke activiteit en het afnemen van depressies en eenzaamheid. Eenzame mensen gaan door hun hond meer met anderen praten en komen hierdoor uit hun isolement, meldt het onderzoek. Door het wandelen en andere activiteiten met de hond worden de baasjes gezond en dit helpt vitaliteit en de eventuele revalidatie na een hartaanval. En ook maakt je lichaam minder van het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon kan je ziek maken omdat het je immuunsysteem aantast. Als je minder cortisol aanmaakt, heb je minder kans op allergieën en is je lichaam minder bestand tegen mentale problemen.

Geef een reactie