Long Covid. Langdurige klachten na corona

Long COVID is een term die wordt gebruikt om de aanhoudende symptomen die sommige mensen blijven ervaren na herstel van van COVID-19. De aandoening wordt ook wel Post-COVID-syndroom genoemd. De term ‘long’ komt van het Engelse woord voor ‘lang’ en geeft dus aan dat het om langdurige klachten gaat. De naam zegt dus níet dat het om klachten van de longen gaat. 

Hoewel de meeste mensen die besmet zijn met het coronavirus milde tot matige symptomen hebben en volledig herstellen, hebben sommige mensen langdurige symptomen die weken of maanden aanhouden.

Klachten

Long COVID-symptomen variëren van persoon tot persoon, maar veel voorkomende symptomen zijn:

  • extreme vermoeidheid,
  • kortademigheid,
  • pijn op de borst,
  • spier- en gewrichtspijn,
  • hoofdpijn,
  • verwardheid,
  • geheugen- en concentratieproblemen,
  • slaapproblemen
  • verlies van reuk- of smaakvermogen
  • tintelingen
  • zware armen of benen
  • overprikkeling
  • Sommige mensen hebben ook last van hart- en vaatproblemen, zoals hartkloppingen en flauwvallen

Volgens de officiële definitie gaat het om klachten die patiënten drie maanden na COVID nog hebben en dan minstens twee maanden duren.

Hoeveel mensen hebben long covid?

Op dit moment is er geen officiële telling van het aantal mensen in Nederland met Post covid. De aandoening is nog relatief nieuw en er is nog veel onderzoek nodig om de aantallen nauwkeurig vast te stellen.

Er zijn echter schattingen dat tot 1 op de 8 van de mensen die COVID-19 hebben gehad, last kunnen hebben van langdurige symptomen. Dit zou betekenen dat het aantal mensen met Long COVID in Nederland in de tienduizenden kan lopen.

Long Covid

Wie krijgen Long Covid

De oorzaak is nog niet volledig bekend en er is nog veel onderzoek nodig om de aandoening beter te begrijpen. Het lijkt erop dat het immuunsysteem mogelijk een rol speelt bij het aanhouden van symptomen, hoewel er ook andere factoren kunnen zijn die bijdragen aan de aandoening. Wel is het volgens het UMCG in Groningen zo dat vrouwen vaker long covid krijgen dan mannen. In het algemeen geldt: hoe heftiger een infectie, hoe groter de impact op je lichaam en dus ook hoe groter de kans dat je langdurige klachten houdt.

Behandeling Post covid

Omdat het een relatief nieuwe aandoening is, is er nog geen specifieke behandeling voor. Behandelingen zijn gericht op het verlichten van de symptomen en het verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt. Mensen met de aandoening worden aangemoedigd om samen te werken met hun zorgverleners om een ​​behandelplan op maat te maken dat hun specifieke symptomen en behoeften aanpakt.

Het UMCG doe onderzoek naar Long COVID om meer inzicht te krijgen in de oorzaken en behandelingen van de aandoening. Zo is er bijvoorbeeld een onderzoek gestart waarbij mensen met Long COVID worden behandeld met fysiotherapie om de fysieke symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Daarnaast werken wetenschappers van het UMCG samen met andere onderzoekers in Nederland en wereldwijd om meer te weten te komen over Long COVID. Er wordt bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de immuunrespons bij Long COVID en hoe deze kan worden behandeld. Het doel van deze onderzoeken is om meer te weten te komen over Long COVID en om effectieve behandelingen te ontwikkelen voor mensen die last hebben van langdurige symptomen na COVID-19.

Geef een reactie