Mannengriep. Waarom mannen denken dat ze doodgaan

Mannengriep

Mannen die liggen te snotteren en klagen op de bank. De mannengriep. Een term die de meeste vrouwen gebruiken om het gedrag van hun man te beschrijven als hij zich ziek, zwak en misselijk voelt. Kuchen, puffen, overal pijn, hoge koorts en écht niet kunnen bewegen: ziek zijn lijkt vanuit het mannelijk perspectief altijd een tikje erger en ze kruipen maar al te graag in de rol van hulpeloze patiënt. 

Wat is griep? 

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten. Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden. Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand opnieuw griep krijgen.

Verschil mannen en vrouwen

Krijgt een vrouw griep, dan gaat het leven gewoon door. Ze doet klusjes in het huis, gaat nog even snel naar de supermarkt voor boodschappen en haalt en brengt de kinderen uit school. Hij zit te klagen hoe beroerd hij zich wel niet voelt, maar wat een aansteller! Vrouwen doen er vaak lacherig over. Maar is dat wel terecht? Of hebben mannen meer last van griep?

Mannengriep

Mannengriep

Een in 2018 gepubliceerd onderzoek in The British Medical Journal leek te bewijzen dat de mannengriep werkelijk bestaat. Helaas bleek het tegendeel waar. Een aantal dagen na de publicatie van het onderzoek kwam de aap uit de mouw: de arts in kwestie, de Canadese arts Kyle Sue, bleek het niet helemaal bij het rechte eind te hebben. Helaas dus, voor alle mannen die al triomfantelijk “Zie je nou wel!”, tegen hun vrouw verkondigen. Sue was door het verkeerd interpreteren van zijn bronnen nét te slordig te werk gegaan om aan te tonen dat de mannengriep bestaat. Later gaf hij dan ook als commentaar aan de Volkskrant dat hij het onderzoek “niet al te serieus bedoelde”.

Hormonen

Toch is dat uitlachen niet helemaal terecht. Volgens arts-onderzoeker Sabine Oertelt-Prigione, bij het Radboudumc, gespecialiseerd in gendergeneeskunde en volksgezondheid, zijn er wel degelijk biologische aspecten, gelinkt aan geslacht, die bepalen hoe ons lichaam op virussen en bacteriën reageert. ,,Het immuunsysteem van vrouwen is over het algemeen iets actiever dan dat van mannen. Dit betekent niet dat vrouwen minder vaak ziek worden, maar wel dat zij over het algemeen sneller weer beter zijn”, zo lezen we op Nemokennislink.

Bestaat mannengriep?

Of mannen daadwerkelijk meer last van de griep hebben, is lastig te zeggen. Andere factoren, zoals leeftijd, roken, drinken, hartklachten en andere chronische aandoeningen, spelen een veel grotere rol dan man-vrouwverschillen. Toch kun je niet zomaar zeggen dat mannen meer last van de griep hebben dan vrouwen. Dat is te simplistisch en daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Ook zit er een verschil in hoe mannen en vrouwen met ziek zijn omgaan. ,,Het ziektegedrag wordt voor een groot deel door je opvoeding bepaald. Vaak nemen kinderen dit van hun ouders over. Als een man als kind thuis mocht blijven, is de kans groot dat hij op latere leeftijd ook op de bank blijft liggen met koorts”, legt Sabine Oertelt-Prigione uit op Nemokennislink.

Ondanks meerdere onderzoeken naar de zogenaamde mannengriep is er dus nog steeds geen wetenschappelijk bewijs. Wat ons betreft kun je er dus rustig vanuit gaan dat het bestaan van de mannengriep een fabeltje is.

Tips

Wat extra zorg en liefde voor mensen met griep kan uiteraard nooit kwaad. Zorg er voor dat de patiënt gezond eet, voldoende drinkt en rust neemt. Let daarnaast ook voldoende op jezelf en de anderen in huis: de griep kan namelijk erg besmettelijk zijn. Besteed dus voldoende aandacht aan de persoonlijke hygiëne van iedereen, zodat straks niet het hele huishouden met de griep op bed ligt.

Geef een reactie