Meer complicaties bij zwangerschap binnen drie maanden na stoppen pil

Een onderzoek van het Radboudumc in Nederland heeft aangetoond dat vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger worden, meer kans hebben op het ontwikkelen van zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte. Dit onderzoek is gebaseerd op de gegevens van ruim 7000 zwangerschappen.

Anticonceptiepil

Volgens een onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) uit 2020 gebruikte ongeveer 39% van de Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 49 jaar de pil als anticonceptiemethode. Dit betekent dat iets minder dan 2 miljoen vrouwen in Nederland de pil gebruiken. Het gebruik van de pil als anticonceptiemethode is de afgelopen jaren licht afgenomen, terwijl andere vormen van anticonceptie, zoals het spiraaltje en het hormoonstaafje, juist meer worden gebruikt. Het exacte aantal vrouwen dat de pil gebruikt kan echter variëren omdat niet alle vrouwen hun anticonceptiegebruik melden aan zorgverleners of in enquêtes.

Stoppen met de pil

De anticonceptiepil is een van de meest voorkomende medicijnen in Nederland en bevat hormonen die voorkomen dat vrouwen zwanger worden. Na het stoppen met de pil, kan het echter enige tijd duren voordat de hormoonhuishouding van het lichaam weer normaal is. De onderzoekers wilden daarom weten of er een verband bestaat tussen het snel zwanger worden na het stoppen met de pil en het optreden van zwangerschapscomplicaties.

stoppen pil

Complicaties

Het onderzoek toonde aan dat bij vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de pil zwanger werden, zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte ruim anderhalf keer zo vaak voorkwamen in vergelijking met vrouwen die de pil niet gebruikten in deze periode. Bovendien hadden verschillende varianten van de pil verschillende effecten. Zo kwam zwangerschapsvergiftiging vaker voor bij gebruik van de eerste en tweede generatie pillen en waren vroeggeboortes vaker voorkomend bij de derde generatie. De pil van de vierde generatie werd te weinig gebruikt om betrouwbare conclusies te kunnen trekken.

Volgens hoofdonderzoeker Marleen van Gelder kan het verschil in de samenstelling van de verschillende generaties van de pil een rol spelen bij het ontstaan van de complicaties. Een andere mogelijke factor is de variërende hoeveelheid oestrogeen in de verschillende varianten van de pil. Meer onderzoek is nodig om dit te bevestigen.

Wat doen als je stopt met de pil?

Hoewel de complicaties relatief zeldzaam waren, raden de onderzoekers vrouwen die stoppen met de pil omdat ze zwanger willen worden aan om een andere vorm van anticonceptie te overwegen in de eerste drie maanden na het stoppen van de pil. Dit kan echter ook nadelen hebben, zoals ongewenste zwangerschap en meer menstruatieklachten. Uiteindelijk is het een persoonlijke beslissing die besproken kan worden met een zorgverlener en eventueel de partner.

Geef een reactie