Krijg ik in Nederland genoeg vitamine D binnen?

vitamine d

Bijna iedereen weet dat Vitamine D iets te maken heeft met zonlicht. Maar hoeveel heeft je lichaam nodig? Is er in Nederland wel genoeg zonlicht om het hele jaar door om je Vitamine D-gehalte op peil te houden?

Een misverstand

Eerst een misverstand uit de weg ruimen. Vitamine D is helemaal geen vitamine. Het is een hormoon. Dat hormoon is in vet oplosbaar en zorgt voor de opname van calcium en fosfaat in het lichaam. Het hormoon zit in (bepaalde soorten) voeding en in voedingssupplementen, maar het grootste deel maken we aan wanneer de straling van de zon onze huid raakt. Daardoor wordt vitamine D3 opgeslagen in het vetweefsel.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D speelt een belangrijke rol in verschillende lichamelijke processen. We noemen er een paar:

  • Groei van botten en tanden
  • Behoud van botten en tanden
  • Werking en herstel van spieren
  • Een goede werking van het immuunsysteem

Waar zit veel vitamine D in?

Zonlicht (of eigenlijk: UVB-straling) is de belangrijkste bron van vitamine D voor het menselijk lichaam. Daarnaast zijn er supplementen en zit er vooral ook veel in:

  • Levertraan (softgels of capsules)
  • Visolie

Ook uit voeding haal je vitamine D. Er zit een beetje in roomboter, sommige fabrikanten voegen het zelfs toe aan bakproducten, margarine, halvarine en cornflakes. Sommige vissoorten bevatten het van nature. Een rangschikking van veel naar minder (in haring en makreel zit twee keer zoveel als in oesters):

  • Haring
  • Verse makreel
  • Verse zalm
  • Sardientjes in olie
  • Oesters
vitamine d

Zon

Door elke dag een kwartier tot een half uur in de zon te zitten, maak je in principe genoeg vitamine D aan. Tenminste… Als je dat combineert met een gezond voedingspatroon. Let er wel op, dat tijdens het zonnen je hoofd en handen niet bedekt te zijn. Heb je een serre? Jammer, want daar heb je in dit opzicht helemaal niets aan. Je lichaam maakt alleen het hormoon aan door direct contact met UVB-licht. Glas houdt UV-straling tegen.

In de winter?

De zon schijnt in Nederland in de herfst en in de winter niet genoeg om elke dag voldoende vitamine D aan te maken. Dat hoeft volgens het Voedingscentrum geen probleem te zijn. Wie in voorjaar, zomer en najaar dagelijks tussen elf uur ’s ochtend en drie uur ’s middags dat kwartiertje tot een half uur in de zon zit (of staat of ligt), is goed bezig. Hoe meer lichaam je onbedekt laat, hoe meer je aanmaakt en hoe groter de voorraad die je aanlegt. In de wintermaanden staat de zon in Nederland te laag om vitamine D aan te maken. Je gebruikt dan volgens het Voedingscentrum de voorraad, die je in de rest van het jaar hebt aangelegd.

Toch een vitamine D-tekort

Behoorlijk wat Nederlanders kampen toch met een ernstig vitamine D-tekort. 40% van de vrouwen ouder dan vijftig jaar heeft er last van. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Gebruik van alcohol kan een van de oorzaken zijn. Dat zorgt voor een verminderde opname van vitamine A, B1, D, E en K. Bovendien kan een tekort aan magnesium, ijzer en foliumzuur ontstaan.

Geef een reactie