Nieuwe techniek stuurt benen dwarslaesie-patiënt Gert-Jan Oskam via hersenen aan

Door baanbrekend onderzoek op het gebied van Brain-Spine Interface Technology is er een opmerkelijke doorbraak bereikt: Gert-Jan Oskam (40 jaar), een dwarslaesie-patiënt, is nu in staat om zijn benen aan te sturen vanuit zijn hersenen. Deze prestatie is mogelijk gemaakt door het gebruik van implantaten in zijn hersenen en ruggenmerg. Professor Grégoire Courtine, een gerenommeerde neurowetenschapper uit Zwitserland, heeft in samenwerking met medisch technologiebedrijf ONWARD deze innovatieve technologie ontwikkeld. De dwarslaesie-afdeling van de Sint Maartenskliniek heeft bijgedragen aan het onderzoek en heeft het gebruik van de implantaten gemonitord.

Gert-Jan Oskam

In 2011 raakte Gert-Jan Oskam zijn bewegingsvermogen kwijt door een dwarslaesie. Destijds vertelde zijn behandelaar hem: “Je zult waarschijnlijk alleen je arm kunnen bewegen, zodat je in ieder geval nog je neus kunt krabben als je jeuk hebt.” Ondanks zijn motivatie en de toegewijde therapie die hij volgde, waren er grenzen aan wat hij kon bereiken. “Ik had het gevoel dat er meer mogelijk moest zijn”, aldus Oskam.

STIMO-onderzoek

Opnieuw leren lopen dankzij technologie Tijdens zijn revalidatie bij de Sint Maartenskliniek kreeg Oskam in 2016 de kans om deel te nemen aan het succesvolle STIMO-onderzoek. Hierbij slaagde professor Courtine erin om met behulp van een implantaat in het ruggenmerg de gedeeltelijk verlamde benen aan te sturen via zenuwprikkels. Hierdoor kon Oskam weer lopen met behulp van elleboogkrukken.

Implantaten

Een stap dichter bij natuurlijke aansturing Vorig jaar kreeg Oskam de mogelijkheid om deel te nemen aan vervolgonderzoek, waarbij implantaten op zijn hersenen werden geplaatst met behulp van Brain-Spine Interface Technology. De twee implantaten in zijn hersenen registreren zijn intentie om te gaan lopen. Vervolgens wordt het signaal via een computer naar het implantaat in zijn ruggenmerg gestuurd, dat zijn beenspieren activeert. Hierdoor komt het lopen een stap dichterbij natuurlijke aansturing. Dit is de eerste keer dat deze gecombineerde technologie op een mens is toegepast.

De Sint Maartenskliniek heeft Oskam verder geholpen met zijn revalidatie nadat het behandeltraject in Zwitserland was afgerond. Ze hebben ook actief het gebruik van het systeem in zijn thuissituatie gemonitord. Oskam is tevreden met de resultaten: “Het systeem biedt veel mogelijkheden en helpt me om zelfstandiger te kunnen lopen.” Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek, geeft aan: “Dit is een belangrijke eerste stap in het toepassen van deze technologie in de patiëntenzorg.”

Hoop voor de toekomst

De Sint Maartenskliniek is trots op de prestaties van Oskam en dankbaar dat ze hebben kunnen bijdragen aan het onderzoek van professor Grégoire Courtine en ONWARD. “Het zal helaas nog even duren voordat deze technologie op grote schaal kan worden toegepast”, zegt Van Nes. “Maar ik heb veel hoop dat deze technologie in de toekomst voor een bredere groep patiënten beschikbaar zal zijn.”

Geef een reactie