Nog steeds weinig griepgevallen, maar griepgolf nog niet ten einde

Wederom hebben weinig mensen met griepklachten zich gemeld bij hun huisarts, maar de griepepidemie is nog steeds niet officieel ten einde verklaard. Dat komt omdat er nog opvallend veel influenzavirus wordt gevonden in de afgenomen monsters, schrijft kennisinstituut Nivel woensdag.

Op de 100.000 patiënten gingen 38 naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat zijn er evenveel als een week geleden. Inmiddels zit dit aantal voor de vierde week op rij onder de zogenoemde epidemische grens van 58 op de 100.000 patiënten.

Omdat het influenzavirus echter nog veel wordt gevonden, houden het Nivel, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM ) en het Erasmus MC de ontwikkeling van het virus goed in de gaten. Daarbij kijken de onderzoekers ook naar andere factoren, zoals informatie uit ziekenhuizen en het percentage van de patiënten dat uiteindelijk een griepvirus bij zich draagt.

Virussen

Ook andere virussen kunnen griepachtige klachten geven, zoals het RS-virus, het coronavirus en het rhinovirus. In de afgenomen monsters werden deze virussen minder gevonden dan het influenzavirus.

Het RS-virus kan vooral voor kinderen gevaarlijk zijn. Volgens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy is de jaarlijkse RS-golf op dit moment nog niet voorbij, maar komen de kinderic’s niet in de problemen door de verhoogde aantallen zieke kinderen die binnenkomen. Eerdere jaren moesten intensive cares vanwege de RS-golf onder kinderen nog wel eens een beroep doen op ic-plekken in het buitenland, maar dat is dit jaar niet het geval, aldus Illy. De RS-golf piekte dit jaar wat eerder dan gewoonlijk, namelijk in december al. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk en wanneer de golf voorbij zal zijn kan Illy ook niet zeggen. “Maar er zijn geen zorgen dat we het niet aankunnen.”

Geef een reactie