NVWA na onderzoek: therapeutische schommel kan kind wurgen

therapeutische schommel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aanbevolen om geen therapeutische schommel meer te gebruiken bij kinderen vanwege het “ernstige risico” op verwurging. Dit advies volgt op onderzoek van de NVWA naar aanleiding van de dood van een kind dat om het leven kwam doordat het doek van de schommel om zijn nek gedraaid zat.

Therapeutische schommel

Therapeutische schommels worden gebruikt voor kinderen met prikkelverwerkingsproblemen en zijn flexibele doeken die in een lus worden opgehangen. Uit het onderzoek bleek dat kinderen tijdens het spelen of experimenteren met hun hoofd verstrikt kunnen raken in het materiaal en dan het bewustzijn verliezen.

De NVWA meldde ook dat in Australië in 2020 een 12-jarig kind buiten bewustzijn raakte doordat het doek om zijn nek gewikkeld raakte, en dat in 2021 in de VS een eveneens 12-jarig kind overleed op dezelfde manier. Als gevolg van de bevindingen heeft de NVWA de verkoop van deze schommels verboden. Aanbieders moeten de schommels terugroepen en de NVWA heeft gewaarschuwd voor andere merken die vergelijkbare schommels aanbieden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is geïnformeerd omdat deze schommels vaak worden gebruikt door therapeuten.

Geef een reactie