Oil cleansing method. Maak je eigen gezichtsreiniger

Oil cleansing method

De ‘Oil cleansing method’ is een trend op dit moment. Op Youtube en Tiktok kun je er niet meer omheen. De video’s laten zien hoe een lange massage met een oil cleanser letterlijk je poriën leeghalen. Het houdt in dat je je gezicht dagelijks reinigt met een mix van verschillende oliën. 

Puisten ontstaan vaak doordat je huid extra talg aanmaakt. Deze extra talg wordt vaak door je huid aangemaakt als je een droge huid hebt. Je gezicht wat extra olie en verzorging bieden is dus alleen maar goed. Daarnaast is olie een natuurlijk product en lijkt het mij persoonlijk dus altijd beter dan de chemische cleansers van de drogisterij. Het originele recept van de ‘Oil cleansing method’ bestaat uit casteroil (ook wel ricinusolie of wonderolie genoemd) en zonnebloemolie en wordt de ‘Oil blend’ genoemd. De wonderolie reinigt en geneest de huid en de zonnebloemolie verzorgt en voedt de huid. Hieronder laat ik je zien wat je nodig hebt en hoe je de oil blend maakt en gebruikt.

Benodigdheden Oil cleansing method

  • Ricinusolie (wonderolie)
  • Amandelolie (of arganolie/ extra virgine olijfolie/ zonnebloemolie/ druivenpitolie)
  • Leeg flesje (spray flacon of gewoon flesje)
  • Microvezeldoekje
Oil cleansing method

Bereidingswijze Oil blend

Het product dat je gebruikt bij de ‘Oil cleansing method’ wordt ook wel de ‘Oil blend’ genoemd. Dit is een mix van verschillende oliën afgestemd op jouw huidtype. Vette huid: 30% ricinusolie 70% amandelolie Gecombineerde huid: 20% ricinusolie 80% amandelolie Droge huid: 10% ricinusolie 90% amandelolie De ricinusolie werkt tegen het vet, reinigt en geneest de huid. Hierdoor droogt de huid ietwat uit. Wanneer je een te groot deel ricinusolie gebruikt kan je huid daardoor trekkerig aanvoelen. Experimenteer dus wat met de verhoudingen totdat je een blend hebt gevonden die voor jouw huid geschikt is. Ik heb zelf een vettige huid dus ik heb eerst de basis blend gemaakt met 30% ricinusolie (wonderolie) en 70% amandelolie. Het originele recept van de Oil cleansing method maakt gebruik van zonnebloemolie maar ik vind persoonlijk amandelolie wat fijner. Deze blend zal ik eerst een tijdje gebruiken om te kijken hoe het aanvoelt voor mijn huid, hierop kan ik dan de blend naar wens aanpassen.

Zelf aanpassen

Bovenstaand is een voorbeeld van een ‘Oil blend’. Je kunt de mix aanpassen naar wat voor jouw huid het beste werkt. Experimenteer dus gerust met de oliën die je gebruikt. Voorwaarde is wel dat de ricinusolie een vast ingrediënt is. De amandelolie kun je vervangen door bijv. arganolie, olijfolie, zonnebloemolie etc. Daarnaast kun je ook meerdere oliën gebruiken. Het is niet verplicht om je te beperken tot 2 oliën.

Heb je last van acne dan kun je er ook voor kiezen om tea tree olie toe te voegen aan je oil blend. Dit doe ik zelf ook. Tea tree heeft een anti bacteriële werking en is daarom ideaal tegen puistjes.

Oil cleansing method

Hoe Oil cleansing method toe te passen?

Het principe van de ‘Oil cleansing method’ is dat je stap 1 van je huidverzorging vervangt met de olie. Stap 1 is het reinigen van je gezicht, stap 2 is de tonic of lotion op je gezicht aanbrengen en stap 3 is het verzorgen van je gezicht met een crème. Deze methode vervangt dus alleen stap 1 (het reinigen) en daarna moet je dus nog steeds stap 2 en stap 3 gewoon uitvoeren.

  • Het is de bedoeling dat je elke dag gebruikmaakt van de ‘Oil cleansing method’. Dit kan 1 of 2 keer per dag. Dit kun je zelf kiezen.
  • Je neemt een halve theelepel olie in je handen en wrijft het even warm.
  • Vervolgens masseer je je gezicht met de oil blend. Zorgt ervoor dat je geen plekjes over slaat.
  • Na het masseren met de oil blend maak je een microvezeldoek goed heet en legt deze op je gezicht. Het is dus tegelijk een soort stoombehandeling.
  • Als laatste stap verwijder je de olie van je huid door je gezicht af te nemen met de microvezeldoek.
  • Vervolgens ga je verder met je dagelijkse stap 2 en stap 3.

Ik doe het zelf niet omdat ik erg gevoelige ogen heb, maar de meeste meiden verwijderen ook hun oog make-up met de oil blend.

Geef een reactie