Onderzoek: stabiel gewicht is sleutel voor lang leven

stabiel gewicht

Gewicht verliezen, het weer aankomen en uiteindelijk opnieuw alle kilo’s verliezen? Volgens recent onderzoek is het beruchte jojo-effect niet gunstig voor degenen die een lang leven willen leiden. De onderzoekers stellen voor dat vrouwen die op latere leeftijd een stabiel gewicht behouden, de sleutel hebben tot een lang leven.

Stabiel gewicht

Een stabiel gewicht kan verschillen van persoon tot persoon, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamstype en genetica. Het impliceert doorgaans dat iemand een gezond evenwicht heeft gevonden tussen hun calorie-inname (via voeding) en calorieverbruik (via lichaamsbeweging en metabolisme).

Het handhaven van een stabiel gewicht wordt vaak geassocieerd met een goede gezondheid en welzijn, omdat plotselinge en extreme gewichtsschommelingen schadelijk kunnen zijn voor het lichaam. Een stabiel gewicht kan ook een teken zijn van een evenwichtige levensstijl en voedingsgewoonten.

Gewichtschommelingen

In een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Californiƫ werd gedurende een periode van drie jaar het gewicht van bijna 50.000 vrouwen van 60 jaar en ouder geanalyseerd. Het onderzoek hield ook voortdurende monitoring van hun gewichtsschommelingen in. De resultaten tonen aan dat vrouwen die gedurende deze drie jaar niet meer dan 5 procent van hun lichaamsgewicht verloren of aankwamen, twee keer zoveel kans hebben om 90 jaar of ouder te worden. Aan de andere kant hebben vrouwen bij wie het gewicht sterk schommelde tijdens de onderzoeksperiode, volgens de onderzoekers 33 procent minder kans om hun 90e verjaardag te bereiken. Deze groep had ook 35 procent minder kans om 95 jaar te worden en 38 procent minder kans om de leeftijd van 100 jaar te bereiken in vergelijking met degenen die een stabiel gewicht behielden. Een belangrijke kanttekening: volgens de onderzoekers zijn deze statistieken met name relevant voor vrouwen die onbedoeld gewicht verliezen, aangezien gewichtsverlies een indicatie kan zijn van reeds verzwakte gezondheid.

“Onze bevindingen ondersteunen de waarde van het behouden van een stabiel gewicht voor een lang leven bij oudere vrouwen. Als oudere vrouwen ongewenst gewichtsverlies ervaren, kan dit een waarschuwingssignaal zijn voor een slechtere gezondheid en een voorspeller van een kortere levensduur,” aldus Aladdin Shadyab, auteur van de studie en verbonden aan de universiteit.

Geef een reactie