Ontdek welke voordelen dansen heeft op je gezondheid

De voetjes kunnen van de vloer, want dansen is hartstikke gezond. Of het nu een tango is in de dansschool, zumba, streetdance, salsa of gewoon iedere dag een half uurtje swingen in je woonkamer terwijl je favoriete muziek uit je boxen knalt. Dansen is goed voor lichaam en geest. Zeven redenen om het te doen

Calorieën verbranden met dansen

Dansen zorgt voor een goede conditie. Dans je een langzame dans, dan kun je zo’n 112 calorieën per half uur verbranden volgens onderzoekers van Harvard. De precieze hoeveelheid hangt van je gewicht af. Ga je discodansen en ben je ongeveer 70 kilo dan kun je 205 calorieën verbranden. En met Rock ‘n Roll zijn het zelfs 223. Ga je wandelen en loop je ongeveer 5,5 kilometer per uur, dan verbrand je 149. Dus zoek lekkere muziek uit en ga even een half uurtje swingen!

Ontspannen

Het werkt ontspannend. Je vergeet even al je zorgen en je hersenen zorgen ervoor dat je beloningssysteem gaat werken, je lichaam maakt namelijk endorfine aan. Door dat stofje ga je je goed voelen. Endorfine helpt tegen stress en spanning en ook verhoogt het je pijndrempel. Door de endorfine vergeet je namelijk even de pijn.

Houding en spieren

We weten inmiddels dat je botten sterker worden door dagelijks te bewegen. Dansen is een gewicht dragende sport en goed tegen osteoporose. Wil je een plattere buik? Dan kun je het beste gaan buikdansen. Eigenlijk maak je met buikdansen dezelfde bewegingen als met hoelahoepen. Voor mensen die last hebben van hun gewrichten of last hebben van rugpijn is dansen in het water een goede oplossing. Informeer bij een zwembad bij je in de buurt welke aquasport je daar kunt doen. Verschillende dansstijlen betrekken verschillende spiergroepen, wat kan leiden tot spierversterking en het bevorderen van een evenwichtige lichaamsbouw.

dansen

Mentale gezondheid

Heb je vrolijke muziek uitgezocht? Dan zal je je daarna een blij gevoel hebben. Dit komt door de dopamine die vrijkomt als je naar je favoriete muziek luistert. Volgens Neuro-psychiater Erik Scherder maakt het wel uit naar welke muziek je luistert. Ben je Rock ‘n Roll fan, luister dan ook naar die muziek als je gaat dansen. Hou je niet van Hiphop, dan lukt het je ook niet om op die muziek te bewegen en er echt vrolijk van te worden. Het leren van nieuwe dansbewegingen en routines kan ook een uitdaging zijn voor de hersenen, wat de cognitieve functies kan bevorderen en de geest scherp kan houden.

Evenwicht en dansen

Van dansen krijg je een betere balans. Braziliaanse onderzoekers hebben dat gezien in verschillende studies naar het effect van dans op mensen van 55 jaar en ouder. Volgens Britse onderzoeken verbetert het bewegen op muziek de coördinatie en motoriek.

Eenzaamheid

Iedere week met andere mensen dansen kan goed zijn voor je sociale leven. Je leert nieuwe mensen kennen zonder dat je uren hoeft te praten. Ideaal voor de wat introverte mensen. Want als je danst hoef je niet te praten.

Dansen maakt je jonger

Het houdt je jong. Volgens Duitse wetenschappers heeft het een anti-verouderingseffect. Ze hebben dat getest met twee groepen. De ene groep ging wandelen en fietsen. De andere groep kreeg iedere week een andere dansvorm uitgelegd. De ene keer was dat Latijns-Amerikaans, de andere keer linedance of iets anders. Deze groep leerde dus iedere week nieuwe pasjes en had iedere keer een ander ritme. Na 18 maanden bleek dat bij beide groepen de hippocampus toegenomen was. Dit is het deel van de hersenen waar je onder andere dingen onthoudt en aanleert.

De dansers bleken beter op een been te kunnen staan dan de sporters. Dit zou komen omdat ze nieuwe dingen leerden en dus hun lichaam en geest uitdaagden. Erik Scherder: ,, Dans brengt beweging, muziek en denksport bij elkaar.

Dus, waarom wachten? Ga de dansvloer op en geniet van alle geweldige voordelen die dansen te bieden heeft voor je lichaam en geest! Geen zin om te dansen. Hier vind je andere beweegtips

Geef een reactie