Oren schoonmaken. Moet je oorsmeer verwijderen?

oorsmeer

Oorsmeer wordt door veel mensen heel smerig gevonden. Het is geel en plakkerig en ziet er vies uit. Vooral bij anderen. Dat je het niet mag verwijderen met een wattenstaafje is wel bekend, maar hoe krijg je die gele of oranje pluk dan uit je oor?

Wat is oorsmeer

Oorsmeer bestaat uit talg (een wasachtige substantie) die zich vermengt met haartjes en huidschilfers. Oorsmeer lijkt vies, maar is hartstikke belangrijk en zelfs onmisbaar. De meeste mensen hebben er een totaal verkeerd beeld van. Het is niet iets vies dat weg moet, zoals velen denken. Integendeel. Oorsmeer beschermt de dunne huid in de gehoorgang: het weert bacteriën af, belet samen met de haartjes dat vuil het oor binnendringt en stoot water af.

De gehoorgang is eigenlijk een zelfreinigend systeem. De huid in de gehoorgang vernieuwt zich continu. De oude huidschilfers vinden spontaan hun weg naar de uitgang en nemen het oorsmeer mee. Het oorsmeer dat zo in de oorschelp terechtkomt, kun je met behulp van een opgerold en natgemaakt tissue eenvoudig wegnemen.

Hoe blijft je oor schoon

Als het goed is maakt je oor zichzelf schoon. De huid van de gehoorgang wordt langzaamaan vanuit het trommelvlies vernieuwd en neemt zo ook je oorsmeer mee naar buiten. Door te praten, kauwen en te gapen wordt het sneller naar buiten gedreven. Je hoeft hier zelfs niets aan te doen.

oorsmeer

Oorsmeer verwijderen

Heb je erg vieze oren en wil je niet dat je oorsmeer zichtbaar is dan kun je de volgende dingen doen om je oor schoon te maken

  • Is je oorsmeer zichtbaar? Dan mag je heel voorzichtig met een wattenstaafje de gele klodder verwijderen. Je wattenstaafje mag nooit je gehoorgang ingaan. De kans dat je het terugduwt is erg groot
  • Je oorschelp kun je schoonmaken met een doekje en wat lauw water
  • Kauw regelmatig op een wortel of iets anders hards. Daardoor zal het eerder naar buiten komen
  • Maak na het douchen je oren schoon met een tissue. Vouw die om je pink en maak je oor droog
  • Is je oor verstopt doe er dan een beetje zonnebloemolie in. Het wordt daar weer zacht door

Werkt een oorspray?

Het hoofdbestanddeel van oorspray is een zoutwateroplossing. Soms is er glycerol aan toegevoegd, een vochtinbrengende stof. Op basis van de samenstelling zou je kunnen concluderen dat het product doet wat het zegt: het oorsmeer vloeibaarder maken, waardoor het makkelijker weg te nemen zou zijn. Alleen is dat door het zelfreinigend systeem volgens KNO-artsen onnodig.

Verstoring in het oor

Desalniettemin beweren sommigen dat het inspuiten van de spray twee tot drie keer per week in het oor zorgt voor een gezonde balans in de gehoorgang. Deskundigen stellen echter dat de spray juist het tegenovergestelde effect heeft: het verstoort deze balans. “Producten om de oren te reinigen zijn onnodig. Ze onderbreken het natuurlijke reinigingsproces,” zegt Birgitte Schoenmakers, hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de KU Leuven. ,,Hoe meer je je oren schoonmaakt, hoe meer talg je produceert, en hoe meer talg zich naar het trommelvlies verplaatst.”

,,In feite creëer je vaak meer problemen door je oren te reinigen met dergelijke middelen dan dat je ze oplost,” bevestigt keel-neus-oorarts Ingeborg Dhooge. ,,Dit geldt zowel voor oorsprays als voor wattenstaafjes. Door in je oor te peuteren, verwijder je de beschermende laag en duw je het oorsmeer dieper de gehoorgang in. Dit kan leiden tot uitdroging en irritatie van de huid binnen het oor en soms zelfs eczeem veroorzaken.”

Prop in je oor

Wat moet je doen bij een prop in je oor? Ermee naar de huisarts of de specialist stappen. Die kan de prop weghalen met behulp van een haakje, een uitzuigsysteem of een spoeling met lauw water.

Zo’n behandeling wordt enkel gedaan als de patiënten echt last van de prop ondervindt. Die mensen klagen in dat geval dat ze niet goed meer horen of dat er water in hun oren blijft zitten na het douchen . Ook al zit je met een oorprop, meestal gaat die toch vanzelf in de richting van de oorschelp. Tenzij je zodanig in je oor hebt zitten peuteren dat het oorsmeer tegen je trommelvlies zit of het er door de kromming van de gehoorgang niet meer losgaat.

Wat olie kan helpen om de prop minder hard te maken.

Geef een reactie